Fy faaan vad jag hatar

Jag är inte den som går runt och hatar till höger och vänster. Hat är för mig en mycket destruktiv känsla som förbrukar både energi och livslust. Jag anser också att ordet hat används alltför lättvindigt i det svenska språket idag och jag brukar själv be mina barn om en förklaring, eller förtydligande, när de använder ordet. Vi kommer oftast fram till att det finns många andra, mer lämpliga ordval.

Även om vi lägger semantiken åt sidan så vill jag också märka att gemene man ofta brukar sitt hat på saker som de inte kan göra något åt, som exempelvis vädret. Jag är av den åsikten även detta är slöseri med tid och energi, även om det är fullt förståeligt och mänskligt.

Så just hat är en känsla som jag förbehåller att känna när det kommer till övergrepp mot barn.

Men misströsta inte, det finns en mängd andra saker som jag hyser en ganska kraftig irritation mot. Som gnäll. Offerkoftor och gnällspikar är det direkt motsatt till det ovannämnda. Och jag får grova kväljningar också av det detta beteende. Jag klarar det inte. Att gå runt och ogilla saker och därtill sprida sitt gnäll och negativa energi får mig att se rött. För Guds skull människa! Använd istället din energi till handlingskraft för att göra något åt ditt problem. Du har ju obönhörligen identifierat det. Se så, lös problemet genom handling. Och även om jag avskyr ditt gnäll, så är det inte för min skull du ska ta till handling, utan för din egen. Du kan bli påkörd i morgon, så ytterst tragiskt att spendera din korta tid här med att gnälla.

Eller folk som antar saker. Vilket fantastiskt bevis på en persons gränslösa förmåga att se sig själv som totalt fullkomlig och att inneha förmågan att kunna förutse vad någon annan tänkt sig. Antagande är för mig, ett säkert bevis på att personen är mer fokuserad på sig själv än intresserad av att lyssna. Därför ligger engelskans uttryck: ”Assume makes an ass out of you and me”, mig varmt om hjärtat. Sen ska vi inte nämna alla det missförstånd och merjobb som ofta blir konsekvenserna av folks antaganden.

Lögner går jag också igång på. Jag förstår att folk ljuger. Det är en snabb men ack så kortsiktigt taktik för att klara sig ur en prekär situation. Men den som ljuger förutsätter att den man ljuger till är korkad. Det må vara så, eller så är det inte det…

Om vi tar diskussionen ett steg närmare undertecknad och de saker som jag verkligen, verkligen ogillar med mig själv så kommer vi först till min tankspriddhet. Fråga min familj hur ofta jag irrar runt i hemmet två minuter innan jag måste bege mig till kunder, tandläkaren eller något annat som kräver att jag infinner mig på en plats på en speciell tid. Det sker ofta i högljudd panik, där jag verkligen inte kan förstå varför jag inte kan lära mig att använda nyckelskåpet. Eller varför alltid telefonen är på ljudlös när den inte finns att finna.

Teknik, eller teknik som väljer att inte fungera, är en annan sak som jag ogillar. Jag är en av dem som anser att teknik är fantastiskt. Jag gillar alla möjligheter som teknik ger oss. Men den ska banne mig bara fungera. Annars kan jag lika gärna avstå. Om vi därtill lägger mitt tålamod eller det ytterst lilla jag har av detta, så är vardagsrumskatastrofen ett faktum.

Jag avslutar med den värsta av alla dåliga egenskaper. Ursäkter. Nej, jag tänker inte på den uppriktiga ursäkten som bör komma efter man insett att man begått ett fel. Utan den direkt motsatta. Bortförklaringen. När man alltid hittar en anledning till att saker och ting inte blev som det var tänkt. Och när den anledningen aldrig någonsin är en själv. Jag går i taket. En familjemedlem, kommer inte att säga vilken, är mästare på detta. Och jag och mitt blodtryck sätter av likt en raketstart varje gång. Till ”hens” försvar så måste jag ändå medge att ursäkten nuförtiden används bara i nio fall av tio.

dock2014Nä vänner, om jag skulle ta och coola ner mig lite. Kanske påbörja glöggintaget och varva ner. Snart är julen här och det är inte högtiden där man går runt och hatar. För gör du det, så hittar du kärnan till problemet och gör något åt det, eller hur?

Louise Dock
Krönikör

2 Comments

  1. Jag tackar ödmjukast för de fina orden. Ja, det stämmer att är jag är bra på vissa saker, men det hindrar dock inte andra att vara minst lika bra både på samma och andra saker. Som person är jag också bra, jag anser att jag duger precis som jag är. Det hindrar dock inte att andra har en annan uppfattning.

    Men vem är jag att säga emot dig ;). Så tack igen och god jul.

  2. Men tack Nellie! Jag är bra på vissa saker som andra är lika bra på och andra inte. Men jag tar emot dina ord och suger på dem som en alldeles egen julkaramell. God jul på dig med.

Kommentarerna är stängda.