Årets julklapp

Jag tror jag såg ut som figuren i Edvard Munchs tavla ”Skriet”. Det hände med stor regelbundenhet den 22:e december från den dag jag blev gammal nog att köpa de julklappar jag skulle ge bort och fram till jag blev familjefar och tvingades lära mig att planera mina julklappsinköp i god tid. Under många år förträngde jag alltså hela den här processen tills att jag två dagar före jul drabbades av insikten att julklappar måste fixas. Chocken var alltid lika total som oväntad. Håret reste sig över hela kroppen, på huvudet så påtagligt att det sköt rakt genom min stickade vintermössa, något som av naturliga skäl inte sker nuförtiden. Inte nog med att klapparna skulle KÖPAS, jag skulle innan dess hitta på VAD jag skulle köpa. Jag fick kasta mig över tidningar och kataloger för att få sista-minuten-idéer. Detta var innan företeelsen ”Årets julklapp” hade skapats.

Sedan 1988 är det HUI Research – ett företag som ägs av branschorganisationen Svensk Handel – som utser julklappen. Syftet är förstås att skapa intresse för julhandeln och alltså gynna butikerna med ökad försäljning. Kampanjen lär ha ett enormt genomslag och påstås vara en av de största PR-succéerna i landet.

Här vill jag sticka in att jag numera är ute i god tid för att t ex beställa sådant som butikerna kanske inte lagerför för tillfället. Jag håller med om att vi ska gynna lokala näringsidkare och gärna med personliga besök i affärerna. Det är inte bara en god sak att stödja näringslivet i Båstad och på Bjäre. Det är dessutom ROLIGT att göra inköp face-to-face, få lite goda råd av expediter och diskutera produkter och tjänster med kunnig personal.

När ”Årets julklapp” hade premiär 1988, då skedde det med bakmaskinen. För kalenderbitare kan vi här presentera de klappar som sedan dök upp: 1989 videokameran, 1990 woken, 1991 CD-spelaren, 1992 TV-spelet, 1993 en doft/parfym, 1994 mobiltelefonen, 1995 CD-skivan, 1996 internetpaketet, 1997 det elektroniska husdjuret, 1998 dataspelet, 1999 boken, 2000 DVD-spelaren, 2001 verktyget, 2002 kokboken, 2003 mössan, 2004 platt-TV:n, 2005 pokerset (!), 2006 ljudboken, 2007 GPS:en, 2008 en upplevelse, 2009 spikmattan (!), 2010 surfplattan, 2011 matkassen, 2012 hörlurarna, 2013 råsaftcentrifugen, 2014 aktivitetsarmbandet, 2015 robotdammsugaren, och 2016 VR-glasögonen.

Vad krävs då för att kunna bli ”Årets julklapp”? Jo, den ska vara en aktuell och tidstypisk produkt, den ska representera samtiden, den ska vara en nyhet och den ska ha ett högt försäljningsvärde. Och då blir man ju lite förbryllad när man noterar sådana julklappar som mössan (2003), spikmattan (2009) för att inte tala om ett pokerset från 2005 …

Jag kan inte påstå att jag tillämpat ”Årets julklapp” som inspiration för egna inköp eller gåvor, utom i ett par fall.

1988 var jag nyförlovad och ville liksom visa att jag hängde med min tid. Alltså gav jag min fästmö en bakmaskin. Den var mycket fin och vi ville inviga den direkt på Juldagens morgon. Alltså laddade jag den på julaftonsnatten. Vi såg den aldrig mer. När vi steg upp kunde vi först inte få upp dörren till köket. Efter ett par timmars slit lyckades vi öppna så pass att vi såg degberget. Det hade slukat bakmaskinen. Måste ha varit fel på receptet …

Och så var det upplevelsen julen 2008. Vi gav några goda vänner en ballongfärd. I mellandagarna lyfte de från Trelleborg tillsammans med en ballongförare. Tanken var att de skulle flyga ut över den skånska slätten och landa på Österlen. Vindriktningen var perfekt, himmelen klarblå. Men plötsligt utan förvarning slog vinden om till nordlig och våra (före detta) goda vänner landade majestätiskt på Rügen. De fick ta färjan hem på egen bekostnad …

Kan det vara därför som vi året därpå, 2009, av dessa (före detta) goda vänner fick det årets julklapp: en spikmatta. Med bara EN spik!

Vad blir då ”Årets julklapp” när den utses för 30:e gången i år? I skrivande stund har ”Årets julklapp 2017” ännu inte tillkännagivits, men det sker traditionsenligt i november, så när ni läser det här mot slutet av månaden, då bör ni ha svaret.

Jaha, då återstår bara att slutföra julklappsinköpen. Och tillåt mig att redan nu också önska en riktigt God Jul!

Keep Swinging!


Fritte Friberg
Krönikör