
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl Dansukker Ljus Sirap
3 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 msk smör eller margarin
1/2 tsk ättika
Gör så här
Blanda allt utom smör och ättika i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, koka tills den ändrar färg, ca 45 minuter eller tills den når 140°C. Kontrollera om tjongen är färdig genom att droppa lite då och då i en kopp med kallt vatten, när den stelnar är den klar.
Blanda i smöret och ättikan, häll omedelbart upp smeten på lätt oljad marmorskiva eller bakplåt. När smeten är sval nog att hantera, ta tag i massan och dra ut tvinnar och vik ihop den igen. Fortsätt dra, tvinna ihop och vik. Ju flitigare du drar, desto finare blir den färdiga tjongen.
Avsluta med att tvinna och klipp sen lagom stora bitar. Vira gärna in tjongen i cellofan eller folie.
Tips, Blir smeten för hård under dragningen kan man köra den en liten stund i mikrovågsugnen så den blir hanterlig.
Ca 50 st.