VINTANKAR Båstad Bubblar

Vi står inför en härlig tid, naturen exploderar och visar sig från sin vackraste sida. Se bara på alla påskliljor som förgyller Båstad – man blir riktigt glad! En annan anledning att vara glad är att Båstad fått en egen champagne med etikett Båstad Brut, BB Båstad Selection.
Det är Svensk Champagneimport som importerar champagne från små kvalitetsmedvetna odlare i Champagne som står bakom produkten. När det gäller champagne förekommer det många franska uttryck som kan vara roliga att känna till:

De flesta champagner är framställda med en blandning av tre druvsorter: De blå, Pinot Noir och Pinot Meunier och samt den vita Chardonnay. Efter att varje druvsort pressats och jäst separat till vanligt vitt vin, blandar man vin från de olika druvsorterna, assemblage, så att man får sin egen cuvée. Därefter tillsätter man lite socker och jäst, ligueur de tirage, och blandningen buteljeras på flaska med kronkapsyl. Nu börjar vinets andra jäsning och det bildas koldioxid inne i flaskan.
Då det även bildas en fällning från döda jästceller, måste flaskorna vridas horisontellt en kvarts varv flera gånger varje dag, le remuage, så att fällningen hamnar i kronkapsylen. Förr gjordes detta manuellt då flaskorna stod i en pupitre, men idag är det vanligt att flaskorna läggs i en gyropalette, en maskin som tar upp till 500 flaskor åt gången och vrider och skakar dem på mycket kortare tid. När flaskorna står helt vertikalt doppas flaskorna i en kolsyrelösning och fällningen fryses till en propp. Kapsylen avlägsnas och fällningen skjuts ut av trycket, dégorgement. Flaskan fylls på med några centiliter specialvin, liqueur d ́expédition. Här bestäms även söthetsgraden dosage, på husets champagne från Ultra Brut till Doux. Nu återstår bara att korka flaskan, montera trådgrimman och etikettera. Denna tillverkningsmetod kallas för méthode champenoise. Skål!

Vi har provat fyra champagner ur Svensk Champagneimports standardsortiment:

Båstad Brut som är en lättare, fruktig och lite blommig champagne.
Huset Henriet-Bazin drivs i femte generation och ligger i byn Villers-Marmery i området Montagne de Reims, som är känt för sina torra och kritsmakande champagner.

Champagne Blanc de Blancs Brut 1er Cru , Henriet-Bazin, 100% Chardonnay.
Stor doft, frisk syra, toner av gröna äpplen och citrus. Champagne Blanc de Noirs Grand Cru , Henriet-Bazin, 100% Pinot Noir där druvorna pressats mycket försiktigt för att inte skalen skall färga av sig på musten. Vi hittar dock en trevlig antydan till rosa i glaset. En kraftigare fruktig champagne med balanserad syra och toner av rostat bröd, röda mogna äpplen, och en lång eftersmak. Denna är vår favorit!
skumpaetikettJean-Pierre Vazart har sedan han tog över från sin far utvecklat företaget till en mycket ansedd Champagnetillverkare med många internationella medaljer för sina champagner.

Champagne Réserve Blanc de Blancs Brut Grand Cru, Vazart Coquart & Fils, 100% Chardonnay.
Hög pigg syra, toner av gula sommaräpplen med en avslutning av grape. Mogen elegant smak.

Nyfiken på mer champagne?
Båstad Bjäre Uppkorkat har en champagneprovning lördag 10 maj!
Vi ses!

Elizabeth och Anders