GLADJAZZ!

Allt började 2007 på Hotel Riviera. Sten Larsson och några vänner bildade en ideell förening med syfte att skapa en jazzfestival.

jazz2
Fredrik John, Sten Larsson, Niklas Carlsson

Det var fyra golfkompisar som ofta brukade åka över till Köpenhamn och lyssna på jazz, nu ville de ta detta till Båstad.
– Vi startade den 30 juni samma år med en konsert på Madison. Det var där vi höll till första året samtidigt som vi även arrangerade mindre konserter på biblioteket i Ängelholm, berättar Sten. Året efter flyttade vi till Hemmeslövs Herrgård och det var första riktiga festivalen. Gladjazz Festivalen kom året därpå att flytta till Hotel Riviera där de huserade fram till 2011. På grund av att det var osäkert vad som skulle hända med det anrika hotellet togs beslutet att flytta hela festivalen till Klitterbyn i Ängelholm och i år är det andra året som festivalen arrangeras där.

Sten Larsson själv är gammal i branschen. Redan som femtonåring spelade han på krog i Ängelholm. Vilket han blev anmäld för men eftersom han lyckades med konststycket att fylla sexton innan anmälan togs upp så blev det aldrig några problem. Genom åren kom han sedan att spela på i stort sett alla de gala klassiska ställena i Båstad, Borgen, Kattegatt och så vidare. Bakom sina trummor har Sten sett flera generationer båstadbor roa sig.

jazz1

Men tillbaka till festivalen. Till skillnad från många andra liknande arrangemang så är det inga papptallrikar och plastbestick som gäller. Allt ska vara högsta klass när Sten och hans kollegor bestämmer och detta gäller på allt från musik till mat och inramning.
– Vi vill skapa en festival som vi själva vill gå på, menar Sten. Om du gillar jazz får du inte miss festivalen. I år räknar vi med runt 600 besökare per dag på totalt tre scener. Välkomna den 16 och 17 augusti!