Tareq Taylor lanserar lättlagat med kyckling från Bjäre

Under flera år har stjärnkocken Tareq Taylor varit sugen på att lansera mat i butikerna under sitt eget namn. Det var tvunget att bli nyttig och bra mat då det finns för mycket dålig färdigmat anser han. På Bjäre hittade han vad han letade efter.

Tareq Taylor från Malmö driver flera restauranger, har givit ut sju kokböcker och varit flitig Tv-kock under se senaste åren. Hans matprogram Tareq Taylor’s Nordic Cookery har sänts i över 100 länder. Under hösten kunde han ses i Kockarnas Kamp där han vann nästan varje deltävling och tillslut även stod som slutsegrare.

På senare år har Tareq verkligen intresserat sig för vilken mat som vi bör äta för att må bra. Ett intresse som avspeglat sig i hans bok ”Mat som gör gott: ny vardag med Tareq Taylor” som gavs ut för två år sedan.

Att göra som så många andra kockar och lansera mat i eget namn har Tareq tänkt på länge. Det var i diskussioner med PO Ingemarsson på Bjärefågel som han fick alla sina höga krav på kvalitet tillfredsställda. Nu finns hans eget märke, Tareq TaylorMade, med lättlagade kycklingrätter i butikerna.

Varför gör du detta tillsammans med just Bjärefågel?
Det är Sveriges bästa kyckling helt enkelt. Jag har haft tankar och idéer på att lansera mat i eget märke länge men det har varit tvunget att uppfylla vissa krav och kriterier från min sida. Jag vill inte göra något som innehåller vad jag inte tycker att riktig mat ska innehålla. Det får inte finnas några kemiska tillsatser, det får inte vara några underliga processer vid tillverkning, förklarar Tareq Taylor.


Tareq Taylor med gänget från Bjärefågel. Från vänster ägare Martin Ingemarsson, Tareq Taylor, vd Robin Lundgren och ägare Per-Olof Ingemarsson.

Med lång erfarenhet konstaterar Tareq att den enda riktigt verksamma maten för god hälsa är den som är lagad från grunden. Då kan man inte ha färdiglagad mat i en förpackning som man sedan värmer. Det blir då förändringar i maten som ändrar både smak, näringsvärden och textur till det sämre.
– Jag ville göra en premiumprodukt till ett allmänt pris så då har vi blandat olika delar från hela fågeln för att få med lite av de bästa bitarna till varje portion. Det är viktigt för mig att det inte blir en lyxvara som bara några få har råd att köpa. Utmaningen var att erbjuda något fräscht, nylagat och utan några som helst tillsatser. Såserna i förpackningarna är gjorda exakt som jag skulle gjort dem på restaurangen. Det är ingen skillnad över huvud taget. Bara gjorda i en större gryta, säger Tareq.

Vilken mat tycker du passar bra nu på vintern när höstens mustiga grytor och julmaten har haft sin tid?
Nu tycker jag det passar bra med lite kryddstark mat. Det behövs vid den här årstiden när man tyckt i sig så mycket kokt kol och inlagda saker. Lite fräscha grönsaker behövs i vintermörkret. Det behövs något som väcker smaklökarna till liv och ger energi!

Vad betyder mat och måltiden för folks välbefinnande?
– Att samlas runt matbordet har alltid varit ett tillfälle för folk att umgås och ha ett riktigt samtal om vad man kanske gjort under dagen. Idag är matvanorna på väg att ändras, folk sitter med telefoner, paddor och tv:n lockar. Somliga är konstant försjunkna i jobbet. Att lägga från sig alla prylar och lämna jobbtänket för att umgås tillsammans över måltiden tror jag är viktigt.

Tareq menar att mat ska göra gott hela vägen och för att göra det ska det vara färska saker som inte varit fryst, det ska vara rena ingredienser, riktiga råvaror som inte innehåller några kemiska tillsatser. Inga konstgjorda färgämnen eller konstiga processer.
– Det ska vara mer slow cocking. Det kanske inte finns vetenskapliga belägg för det men jag tror att när mat får ta tid så blir det mat som passar våra kroppar bättre. Mycket av den processade maten idag har för hög socker- och salthalt vilket vi inte mår bra av. Det passar inte vår tarmflora, berättar Tareq.

Hur gör man nyttigt fredagsmys med barnen?
Grönsaksstavar med dipp! Eller popcorn som du poppar själv, det är inte alls onyttigt och de flesta barn tycker om det. Använd rapsolja för den utvecklar inte transfetter. Jätteenkelt och uppskattat. Till dippsåsen behöver man inte köpa någon färdig kryddpåse utan ta vad du har i kryddlådan. Ta gräddfil och pressa i lite färsk vitlök, ha i lite salt och ta lite oregano så har du en italiensk dippsås. Det är inte svårt överhuvudtaget! För lite mer sting kan lite citron och någon droppe vinäger passa. Enkelt och nyttigt!

Butikernas utbud av godsaker är stort och en enkel lösning för de som vill hem och ta det lugnt efter en arbetsvecka.
– Om man blir för van att gå och köpa en färdig lösning så föreställer man sig att man inte kan göra det själv. Men allt färdigt som finns i butiken, glass, chips, läsk, smågodis med mera går att göra själv hemma. Det är ju inte säkert att man vill göra det men det går. Sen kommer det smaka annorlunda för det är riktig mat som du kanske inte är van vid. Troligen kommer du inte heller kunna äta lika mycket av det för det som görs i industrier, allra helst godiset med alla kemikalier, är framtaget för att vi ska äta så mycket som möjligt, säger Tareq.

Vilka mattrender ser du är på intågande?
– Den nordiska matlagningen med lokala råvaror är redo för att ta in en härlig blandning av nya smakupplevelser från andra kulturer utan att det på något sätt blir sämre mat. Jag tycker mycket om det jag kallar för nordic-fusion där jag blandar nordisk mat med kryddor och annat som jag har med mig från min bakgrund.

Lokal mat gjord från grunden. Hur ska det nå ut till allmänheten?
– Jag tror att vi kommer få se fler av våra små duktiga mattillverkare runt om i Sverige som når ut på marknaden. Sen tror och hoppas jag att butikerna förstår och ser den styrkan som de lokala producenterna har och erbjuder deras varor på hyllorna. Butikerna borde bli den självklara representanten för det lokalproducerade och se det som en möjlighet att kunna göra någonting för det lokala mathantverket på orten, avslutar Tareq Taylor.

TEXT: PETER JAKOBSSON