New York, London, Laholm

Anna Mårtensson är född och uppvuxen i Laholm men jobbar idag som modefotograf med hela världen som arbetsfält. Hon har vid 32 års ålder redan hunnit med att bo i såväl New York som Melbourne och London men har sedan förra sommaren valt att återvända till Sverige för att ha Stockholm som hemmabas.

Sina uppdragsgivare har hon världen över, något hon är både lite förvånad och väldigt tacksam över.
– Att någon väljer att flyga mig från Sverige till New York för att göra ett jobb är ju helt fantastiskt, skrattar Anna, i vissa fall vet jag inte ens hur de hittade mig.

Anna lägger idag ungefär hälften av sin tid utomlands. När hon inte är på resande fot arbetar hon i studion i Gamla stan där hon plåtar hon alltifrån press- och porträttbilder till mode och skönhet för uppdragsgivare som Oriflame och Damernas Värld.
– Visst lever jag ett roligt liv säger Anna, men det är inte alls så glamouröst som folk tror. Jag lägger ungefär 10 % av min tid på fotografering, resten går åt till administration och att släpa på mina väskor. Men jag klagar inte!

Att flytta hem till Sverige igen handlade enligt Anna om något så enkelt som livskvalitet, och inte minst det faktum att hon saknade att ha ett eget boende.
– Jag har haft så många lägenheter de senaste 12 åren, säger Anna, nästan överallt jag har varit, i New York, London, Melbourne så har jag delat boende. Men jag har haft kvar min lägenhet i Stockholm och nu kände jag att det var dags att flytta hem och få något eget. Nu har jag plötsligt mer jobb i London än någonsin, lägger hon till med ett skratt, men det är så nära så det funkar ändå.

Intresset för bild och form har alltid funnits där, Anna berättar att både morfar och pappa var flitiga hobbyfotografer. Morfar hade med sig kameran överallt och Anna lånade tidigt pappas systemkamera för att ta bilder.

Som 14-åring lämnade hon Laholm för att plugga på internat i Sigtuna, något som Anna säger var jättenyttigt, kanske speciellt för henne som ensambarn. Efter gymnasiet åkte hon vidare till Spanien för att läsa Spanska med planen att stanna ett år och sen söka in på en fotoutbildning. Anna skickade ansökningar till ett antal skolor, både i England och USA, och blev faktiskt antagen till de flesta. Valet föll till slut på anrika Parsons School of Design i New York, där hon efter fyra år kunde stoltsera med en Bachelor of fine Arts in Photography.
– Jag har en slag hatkärlek till New York, säger Anna. Det är en stad full av möjligheter men som icke-amerikan är det ganska komplicerat att bo där, och inte minst dyrt. I Stockholm får jag en helt annan livskvalitet, jag har större boende och kan gå till en sjukgymnast om jag får ont i axeln, i New York skulle jag bli ruinerad om jag skulle leva på samma sätt.
Anna tog examen från Parsons 2009 och har sedan dess jobbat hårt. De första åren var riktigt tuffa, att försörja sig som fotograf är inte enkelt och Anna berättar att hon genom åren haft ett antal extrajobb vid sidan om för att få det att gå runt.
–Jag flyttade till London 2013 och då hade jag ingenting. Jag bodde i en källare och satt varje dag och mailade runt för att försöka sälja in mig. Jag hade inte ens tillgång till någon studio utan fick ta bilderna hemma i köket. Det var tufft, men väldigt lärorikt.

Men nu kan hon alltså, som 32-åring inte bara försörja sig som fotograf, hon har dessutom förmånen att ha hela världen som arbetsfält. Hur har hon då lyckats?
– Jag vet inte, skrattar Anna. Men jag tror det handlar om att jobba hårt, vara positiv och leverera med kvalitet. Och så måste man våga pusha sig utanför det man är bekväm med, för man kommer att göra misstag men det är helt ok, så länge man lär sig av dem.


Så här ser många Anna Mårtensson.

Hon har med åren kommit att bygga upp ett stort kontaktnät i branschen och vårdar det väl, för Anna som i nuläget inte har någon agent gäller det att skapa sina egna möjligheter och många jobb kommer genom kontakter. En stor uppdragsgivare just nu är Trinny Woodall, som för oss i Sverige nog är mest känd som Stilpolis och en del av duon Trinny och Susannah. Trinny lanserade i höstas ett makeup-märke kallat Trinny London och här är det Anna som tar alla bilder.
– Jag känner Trinnys makeup-artist och hon tipsade om mig när Trinny London skulle ha en fotograf, nu tar jag alla deras bilder och det är ett jätteroligt uppdrag. Normalt sett går jag som fotograf bara in och plåtar ett par dagar, men här har jag fått vara med hela vägen och det är verkligen superkul.

Även om Anna idag i huvudsak fördelar tiden mellan Stockholm, London och New York är Laholm ändå platsen hon kallar hemma. Efter sina år utomlands är hon nog idag egentligen att betrakta som en världsmedborgare men till mamma och pappa i Laholm kan hon alltid återvända. Vännerna har hon utspridda världen över och hon konstaterar krasst att hon idag faktiskt har ett större socialt liv i London än i Stockholm.
– I Stockholm har många av mina vänner skaffat familj och barn, säger Anna, och det ligger väldigt långt ifrån det flängande frilansliv jag lever. Mina vänner i New York och London jobbar ungefär som jag och då blir det lite lättare, man får en annan förståelse för varandra.

Så hur ser hon då på framtiden? Har hon några drömobjekt eller drömprojekt?
– Att få plåta Kate Moss är alltid en dröm, säger Anna, eller kanske Tilda Swinton, hon har en riktigt intressant look och en enkel cool stil. En annan dröm är så klart Michelle Obama, Vilken kvinna och vilken karisma! Att bara få vara i samma rum som henne hade varit fantastiskt!

En annan sak som står högt på listan är att vara hemma lite mer, och det siktar hon på att vara i år då hon bestämt att 2018 skall bli året då hon stressar lite mindre och njuter lite mer.
– Jag har länge velat göra något med anknytning till trakten där jag växte upp, berättar Anna, men det har inte blivit av med tanke på att jag rest så mycket. Men tänk att kunna göra en modeplåtning på ljungheden i Mästocka eller vid kraftverket i Laholm. Insidan på kraftstationen i Laholm är superhäftig och där hade jag gärna plåtat, jag gillar utmaningen i att lyfta fram skönheten i det som andra kanske inte alltid betraktar som vackert. Att göra ett sånt projekt i och kring Laholm hade varit ett jättekul sätt att återknyta till min hembygd och förena min nya värld och den gamla, det hade varit jättehäftigt!

TEXT: MARTINA LINDH LIDBERG
FOTO: BEN KYLE