”Stars and Stripes” Onion Garlic Burger

burger_onion1

Ingredienser:
4 goda hamburgerbröd, 250 g nötfärs per burgare (min. 20 % fett)
1,5 dl majonnäs
1,5 dl lätt-crème fraiche 18 %
1 hel vitlök
Citronsaft
salt och peppar
2 blad av valfri sallad (t.ex. isberg, huvudsallad eller romansallad)
2 bifftomater
2 lökar av valfri sort (t.ex. salladslök, gul lök eller rödlök)
4 lökar
smör
brunt farinsocker
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,4–0,5 l öl
3 ägg
1 msk gurkmeja
1 msk cayennepeppar
Grovt ströbröd (t.ex. pankoströbröd)
Salt och peppar
Extra mjöl och ägg

I köket

Dressing med grillad vitlök
Blanda majonnäs och crème fraiche omsorgsfullt. Tillsätt hälften av den grillade vitlöken och smaka av med citronsaft och salt och peppar. Tillsätt resten av den grillade vitlöken om du vill ha en kraftigare vitlökssmak.

Grönsaker
Skölj salladen noggrant under kallt vatten. Skär bifftomaterna i skivor så att du får fyra hela, fina skivor. Hacka löken fint och lägg grönsakerna vid sidan av tills det är dags att lägga ihop hamburgaren.

Krispiga lökringar
Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten och tillsätt ett ägg åt gången medan du vispar smeten kraftigt. Tillsätt till sist ölen tills smeten får samma konsistens som pannkakssmet. Skala två av lökarna och skär dem i tjocka skivor – ca 4 mm.

Lökkompott
Skala 2 lökar och skär dem i tunna skivor. Karamellisera löken i smör på låg värme i en wokpanna tills löken är mjuk. Smaka av med salt och färskmalen peppar och eventuellt brunt farinsocker om du vill ha mer sötma.

Burgare
Burgarna blandas ordentligt i en skål med cirka 1 tsk salt per 200 g kött. Forma sedan burgarna med burgarpressaren, som gör perfekta 250 grams-burgare. Krydda de färdiga burgarna med salt och färskmalen peppar.

Vid grillen

Dressing med grillad vitlök
Packa in den hela vitlöken i aluminiumfolie tillsammans med lite olja, salt och peppar. Grilla paketet på indirekt värme tills vitlöken blir gyllene.

Krispiga lökringar
Värm olja till omkring 180 grader i en wok. Vänd löken i mjöl när oljan är varm. Doppa lökringarna i den kryddade frityrsmeten, låt rinna av ordentligt och fritera dem i oljan tills de är gyllene och krispiga. När lökringarna är klara lägger du dem på ett papper som suger upp fettet.

Burgare
Höj till maximal värme och lägg de färdigformade burgarna på grillen på direkt värme. Vänd och grilla färdigt när klar köttsaft börjar synas på burgarnas ovansida (2–4 minuter per sida beroende på tjocklek). Låt burgarna vila så att saften sätter sig. Rosta hamburgerbröden helt kort på grillen medan burgarna vilar, så att de får grillmönster.

Lägg ihop burgarna i följande ordning: Börja med sköljd salad, skivad bifftomat och hackad lök. Bred på dressingen. Lägg de grillade burgarna ovanpå. Bred på lökkompotten och toppa med krispiga lökringar. Lägg till sist på hamburgerbrödets lock.

Recept från Weber