Sommar, drömmar & husdrömmar

Det här med att renovera hus är speciellt. Själv har jag genom åren mest skakat på huvudet åt vänner som gått helt upp i vilken värmepanna de ska investera i, om taket behöver bytas eller om det kan vänta och om det inte är dags att bygga den där altanen. Som lycklig hyresgäst har jag helt kunnat lämna sådana beslut till hyresvärden och istället fokusera min energi på andra saker. Jag har inte kunnat förstå hur det kan vara så svårt att ta beslut om saker som rör ett boende, hur kan det skilja sig från andra projekt där det egentligen bara handlar om att leverera och genomföra?

Nu vet jag skillnaden. Sedan vi påbörjade renoveringen av vårt drömhus har jag insett att varje litet beslut är i det närmaste livsavgörande, eller i alla fall avgörande för vår familjs lycka under en överskådlig framtid. Det handlar om extremt viktiga beslut som kulören på innerdörrarna, golvets ytbehandling och andra liknande frågor som jag fram tills för bara någon månad sedan aldrig hade ens funderat på. Det är som en ny värld som öppnats och när den magiska, eller vad man nu ska kalla den, dörren har öppnats är den helt omöjlig att stänga. Oavsett tid på dygnet.

Likt en tonåring, som fått tag på en tidning med tvivelaktiga bilder på det motsatta könet, slukar jag numera Villaliv och andra obskyra reklamblaskor med hull och hår. Ett insålt reportage om Ulla-Britt och Stig som sänkt sina energikostnader med 40% på ett år genom att installera en ny mirakelmaskin är nu till och med intressantare än senaste numret av Livets Goda. Ja livet förändras verkligen av att köpa hus.

Samtidigt ska man inte underskatta vad ett husköp kan betyda för familjefriden. Alla har vi väl sett Björn Skifs i klassikern Drömkåken och all statistik visar med rejäl tydlighet att skilsmässor under renoveringar och semestrar är överrepresenterade. Är det verkligen så klokt att vi ska ägna sommarens lediga veckor åt en gammal kåk från 1910? Kanske borde vi istället ta en restresa till ett varmt land med Bamse-klubb, kalla drinkar och all-inclusive?

Inte en chans. Nu ska det renoveras hus och precis som när vi gör tidningar så ska det göras som ett team och tillsammans. Vi delar helt enkelt upp ansvarområdena, en får köket, den andra får matsalen och så vidare. Beslutet blir enklare att fatta och processen smidigare, det är i alla fall så vi tror att det ska bli. Frihet under ansvar helt enkelt. Frågan är dock om det ansvaret ska ses som livslångt, om jag nu tar beslutet att flytta dörren i hallen och det inte blir riktigt så bra som jag hoppats, kommer det då att ligga mig till last så länge vi bor kvar?

När de här raderna, som egentligen inte handlar om något mer intressant än att jag ska ägna semestern åt att riva gamla väggar, är klara är det som sagt några veckors ledighet som står på schemat. Det har varit en hektisk vår och sommar, aldrig har vi producerat så många tidningar under så kort tid och samtidigt måste jag säga att jag tycker att resultatet har blivit riktigt bra. Jag är själv av hävd kritisk till de produkter som lämnar vår lilla tidningsfabriken, det ingår liksom i mitt jobb att vara det, men när jag sitter och tittar igenom sommarens skörd inser jag att jag är riktigt nöjd.

JoakimO-2015-180Årets Båstad Magazine släpptes för någon vecka sedan och finns att hämta runtom på bygden, du hittar numret på hotell, restauranger, caféer och i butiker. Förmodligen är detta den i särklass bästa produkt vi producerat så missa inte detta magasin. Bjärelivs systermagasin är som Bjäreliv fast tvärtom, men likväl med massor av kärlek till Båstad och Bjäre.

Njut nu av sommaren. Grilla, skratta, älska och bada.

Vi ses i augusti!

Joakim Ormsmarck