Sommarsnackisar i Båstad

Sommarkväll – en av juli månads första värda namnet – och jag sitter ensam hemma och funderar på saker och ting. I rymden mellan lägenheten där jag bor och havet nedanför blandas ljudet av lyckligt trötta barnskratt med det avspända sorlet från en trädgårdsfest och klirret från det champagnekalas som äger rum på en av nattklubbarna i hamnen. Det är skönt att vara för sig själv. Jag bestämmer mig för att nu, när knappt två tredjedelar har gått, summera årets sommarsnackisar i Båstad. En är redan ett faktum, resten är spekulationer och vilda fantasier:

Tennisens Leading Lady kom till Collector Swedish Open, spelade en match, blev skadad och fick några miljoner i s.k. appearance money. Ett oturligt bakslag för arrangörerna och en stor besvikelse för publiken. Samt inte minst ett hett diskussionsämne bland alla förstå-sig-påare huruvida det var moraliskt rätt att ta pengarna och sticka.

Ryske oligarken Roman Abramovitj bokar upp hela gästhamnen för att få plats med sin yacht Eclipse under Tennisveckan. Han har bjudit hit sina bästa vänner från Franska Rivieran och de spenderar ofantliga summor på champagne och vodka. Fotbollslaget han äger, Chelsea FC, möter ett förstärkt Båstad GIF i en träningsmatch och ryssen blir så förtjust i de svartvitrandiga att han bestämmer sig för att köpa dem och börjar skissa på en femårsplan för att få upp GIF i Allsvenskan på rekordtid.

Inget ont som inte har något gott med sig: efter den snöpliga historien med Serena Williams är det inte många som har några större förväntningar heller på herrarnas turnering. Då inträffar det fullständigt galna. Helt otippat sopar Elias Ymer banan med varenda motståndare och vinner hela klabbet. Få anar att ha bara ett par månader senare ska spela hem sin första Grand Slam-titel i New York.

Teamet bakom varumärket Victoria´s Secret har i all hemlighet bestämt sig för att spela in en reklamfilm på beachen nedanför Hotell Skansen. Första inspelningsdagen får de syn på en avdankad gammal solstolsuthyrare som som vanligt befinner sig på stranden, trots att karriären är över. Produktionsledningen och alla de supersnygga fotomodellerna som flugits in från hela världen faller pladask för den karismatiske soldyrkaren och erbjuder honom på studs den enda manliga rollen i den tjugo minuter långa reklamfilmen. Det blir en intensiv vecka för samtliga inblandade parter.

Av misstag uppstår en helt ny sport i Båstad när någon råkar förväxla Padel med Paddling. Resultatet blir Stand Up Padel: två spelare står på varsin bräda ute i havet med ett gammalt fiskenät uppspänt mellan sig och slår en tennisboll mot varandra. En kille som heter Mårten Björnsson vinner det första inofficiella svenska mästerskapet i sporten, som konstigt nog bara dansar en sommar.

Invigningen av järnvägstunneln genom Hallandsåsen blir ett gigantiskt fiasko. När folk upptäckte hur långt det var till station brydde man sig inte om att ta sig dit. På frågan om varför man lagt stationen så långt utanför byn svarade den närvarande infrastrukturministern att man ville ha den så nära spåret som möjligt.

claes2015-180EM-seglingarna i drake får en dramatisk start när Kung Harald av Norge och Kronprins Fredrik av Danmark krockar med sina båtar sekunderna innan start. Ett hektiskt gräl uppstår mellan besättningarna och det hela eskalerar till ett handgripligt slagsmål. De respektive ländernas flottor beordras till Laholmsbukten och undantagstillstånd proklameras. Som tur är får flottisterna höra talas om att det är After Sail på Pepe´s Bodega så de gör myteri, överger sina fartyg och sluter fred över ett par kalla pilsner i baren.

Jo, det var en sommar att prata om, minsann.

Claes Kanold
Krönikör