Ordning, framgång och förändring med Feng Shui

Har du någon gång känt hur du har påverkats av färger, former, material, möblering och energi runt omkring dig? Med Feng Shui och dess verktyg kan vi få hjälp att förstå hur vi påverkas av vårt hem, arbetsplats och trädgård. Bjäreliv har träffat Pernilla Berndtsson, Feng Shui-konsult, som menar att man inte behöver förstå eller kunna något om Feng Shui. Det viktiga är att man ser, känner och upplever skillnaden.

Berätta om dig själv Pernilla!
– Jag är en kreativ marknadsföringstjej med gröna fingrar och numera är jag även certifierad Feng Shui-konsult. Jag har lång erfarenhet av marknadsföring och entreprenörskap och har ett gediget trädgårdsintresse och är utbildad inom anläggning, skötsel och design.

Hur kommer det sig att du började med Feng Shui?
– Feng Shui har varit ett stort intresse i 15 år och något jag använt i många sammanhang både privat och i arbetet. Jag har alltid hållit på med inredning, färger och trädgården och när jag började läsa om Feng Shui fick jag en förklaring till varför jag har gjort som jag har gjort i alla år, möblerat om, skapat logotyper, dragits till vissa färger och så vidare. Det var en aha-upplevelse. Jag valde att utbilda mig för att kunna arbeta professionellt som Feng Shui konsult. Jag har jobbat med marknadsföring länge och för mig är ordning och inredning en stor del av ett företags marknadsföring. Det hjälper inte om ett företag har flådiga broschyrer samtidigt som det ser illa ut i receptionen eller konferensrummet. Det är helheten som är viktig.

Du jobbar med både företag och privatpersoner?
– Ja, jag utgår ifrån Feng Shui och då innefattar det både företag och privatpersoner. Det kan vara allt från att jag hjälper en kund med logotyp och hemsida, som passar kundens företag, till större helhetslösningar. Att få inspirera och hjälpa andra att trivas och må bra i sina hem är det bästa och roligaste jag vet. Och att få företag att se fördelarna och använda Feng Shui både när det gäller marknadsföring och på arbetsplatsen är min häftigaste utmaning.

Hur gör man då med Feng Shui?
– Det finns en mängd verktyg man kan jobba med. Man börjar oftast med något som heter Bagua som är en slags karta man lägger över huset för att se var olika livsaspekter hamnar. De olika områden är kopplade till de åtta väderstrecken. Med utgångspunkt från Baguan kan man på olika sätt aktivera de områden i livet som du vill förändra och förstärka.

På vilka sätt då?
– Finns det något område som du inte är nöjd med kan du skapa mer flöde inom det området genom olika element, så som trä eller metall, eller genom olika former eller färger. Är området fullt med skräp eller inte används behövs det rensas och städas. Jag använder också symboler och betydelsen av siffror för att aktivera och stärka.

Hur tänker du med färger?
– Olika färger har olika energier. Färgerna kan användas beroende på vad man vill åstadkomma. Ofta är det den färgen man behöver som man längtar efter och använder sig av! Många människor dras till naturen eller sin trädgård som har mycket grönt och brunt, när de vill ladda energi och få lugn och ro. Ett annat är exempel kläder. Känner du dig vissen och trött så krävs det en hel del att du ska ta på dig något rött. När du vill ha förändring, energi, vara social, då kanske du vill ta på dig något gult! Nu har jag valt orange till mitt företag för det står för motivation, förändring, kraft och kommunikation!

Måste hemmet vara perfekt enligt Feng Shui?
– Nej, verkligen inte! Feng Shui handlar om att du ska trivas i ditt hem och visa vem du är och vart i livet du befinner dig! Omges du till exempel av massor av ärvda möbler som du inte tycker om, eller en överfull garderob med kläder du inte använder, rensa och förändra. Man känner sig stark, lugnare och harmonisk när man har ordning runt omkring sig.

Är det svårt med Feng Shui? Jag har fått bilden av att man har en vattenfontän och sådant?
– Alla kan använda sig av Feng Shui. Vill du ha in vattenelementet behöver inte ha en vattenfontän, utan kanske något som symboliserar vatten, en bild på en båt och en skål med snäckor. Var kreativ och testa. Har du en vattenfontän som du sedan stör dig på, det är definitivt inte Feng Shui!

Vad är dina tre bästa tips för bättre Feng Shui?
– Rensa! Plocka bort det som inte behövs eller tar energi. Röj i köket på kvällen för att få en bra start nästa dag. Hur ser det ut i garderoben, förrådet eller på kontoret.
– Hallen är väldigt viktig. Det är det första du möter när du kommer hem och det sista du ser när du lämnar, det är viktigt att det känns bra. Samma sak på arbetet, entrén är det första både anställda och kunder möter.
– Fundera på vad du tycker om. Vad suktar du efter? Någon speciell färg eller något material kanske? Vill du ha lugn och ro när du kommer hem, eller kanske mer energi? Lyssna in familjen också, vad de behöver.

Fakta om Feng Shui
Feng Shui betyder Vind & Vatten och är en flertusenårig lära från Kina. De grundläggande teorierna är att vi påverkas av färger, former, material, möblering och energi runt omkring oss. Med Feng Shui och dess verktyg kan vi få hjälp att förstå hur vi påverkas av vårt hem, arbetsplats och trädgård. Men också av naturen och närliggande omgivning. Färgernas betydelse

Miniguide

Rött = Styrka, framgång och sexualitet
Rosa = Kärlek och frid
Orange = Optimism, motivation & förändring
Gult = Glädje, klarsynthet
Grönt = Balans, utveckling och tillväxt
Blått = Stillhet och koncentration
Lila = Medvetenhet och trygghet
Vitt = Renhet och oskuld
Svart = Magi, mystik och sensualism
Grått = Kompromiss och självbehärskning
Brunt = Stabilitet och ursprung

Är du nyfiken på Feng Shui eller Pernilla?
Läs mer på www.cre8fengshui.se

Text & Foto: Julia S Ormsmarck