5 tips för mindful eating

Att tugga långsamt och inte prata med mat i munnen har vi fått höra sedan barnsben. Men hur funkar egentligen mindful eating? Här delar Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, med sig av sina fem bästa tips för ett lugnare och mer njutningsfullt sätt att äta.

Vi får dagligen information om vad vi ska äta för att må bättre – men mindre fokus läggs på hur. Mindful eating, som också kallas för ”intuitiv eating”, innebär att vi ska vara medvetna och skapa avkoppling i samband med att vi äter. Det ger oss en hälsosam relation till mat och minskar risken för att äta för snabbt och för mycket. Här kommer fem tips som hjälper dig till mindful eating.

1. Lyssna på kroppen
Det är en stor skillnad mellan att vara hungrig och att vara sugen på mat. Lyssna till kroppens signaler, det är inte alltid fysisk hunger den signalerar. Se till att ha bra alternativ hemma och undvik att köpa sådant som du vet att du frestas av men inte borde äta så ofta.

2. Var fokuserad
Sitt ner vid ett bord när du äter. Stäng av TV, dator, mobil och lägg bort tidningar och böcker. Koncentrera dig på det du äter så kommer upplevelsen och minnet av måltiden att bli mycket mer positiv och påtaglig.

3. Ät långsamt
Att äta upp sin middag är ingen tävling där den som blir klar först vinner. Det tar tid för hjärnan att känna mättnad och varje måltid ska ta minst 20 minuter. Använd dig av en äggklocka om det är svårt att avgöra hur lång tid det är.

4. Tugga ordentligt
Lägg ner besticken mellan varje tugga. Mat som tuggats ordentligt är lättare för magen att smälta och dessutom tar det lite längre tid att äta färdigt vilket är positivt när man tänker på sitt energiintag och sin vikt.

5. Njut av maten
Duka fint och lägg upp maten vackert på tallriken. Vi äter med alla sinnen så var närvarande och uppskatta såväl matens färger som dess smaker. Stanna upp ett tag innan du tar ännu en portion, är du verkligen mer hungrig eller vill du ha mer bara för att det var så gott? Kom ihåg att det tar tid innan mättnadskänslan infinner sig.