Är du stressad?

Stressad? Då är du är inte ensam. 23 procent av kvinnorna och 17 procent av männen uppger att de haft besvär till följd av arbetet enligt Arbetsmiljöverket. I nästan nio fall av tio är det t.ex. stress eller psykosociala förhållanden som ligger bakom besvären (Arbetsorsakade besvär, Statistiska Centralbyrån/Arbetsmiljöverket, 2010).

Men arbetet är inte det enda som kan göra dig stressad, och ofta är det en kombination av krav från flera håll som påverkar oss. Till exempel att få ihop vardagspusslet med familj och arbete.

Enligt Arbetsmiljöverket utsätts alla någon gång för påfrestningar i sitt arbete och i livet i allmänhet. Om påfrestningarna är förhållandevis kortvariga, med tillfällen till återhämtning, behöver de inte vara till skada för oss. Lär dig koppla av och varva ned. Att helt undvika stress är svårt, men om du kan lära dig att koppla av och varva ned så har du bättre möjlighet att hantera stressiga situationer.

Här kommer tips för återhämtning:

• Sömn
Se till att du får tillräckligt med sömn. Sömn är en av de viktigaste faktorerna för återhämtning.

• Motion
Att motionera är för många ett bra sätt att slappna av på.

• Kost
Se till att äta mat som din kropp mår bra av. Försök att undvika snabbmat och mycket socker. Se till att du får i dig alla vitaminer du behöver.

• Tänk positivt
Det är lätt att fastna i negativa tankar som gör stressen värre. Försök fokusera på det som är positivt i ditt liv. För många kan Mindfulness-övningar eller Yoga hjälpa att släppa negativa tankar.

• Är det verkligen så bråttom?
Nästa gång du blir stressad, tänk efter om det verkligen är så bråttom eller så viktigt.

• Ta hjälp av dina nära
Stöd från omgivningen är ett effektivt skydd mot stress.

/Life