Önskelista

Kära jultomten, det är några saker jag undrar om du kan hjälpa till med. Det börjar nämligen se lite stökigt ut här och var på vår fina planet och jag tänkte man skulle passa på att försöka göra någonting åt det så här lagom till alla högtider och det nya året som snart faller in.

1. Fred på jorden.
Jag vet att det är en kliché och ett sådant där larvigt uttryck som deltagare i skönhetstävlingar brukade svänga sig med när det fick frågan om vad de önskade sig mest av allt. Det var länge sedan jag gav upp tanken på att transsexualisera mig och försöka kvala in till Sveriges Miss Universum-uttagningar så jag får passa på att använda det här utrymmet för att förmedla mitt budskap. Jag har till och med ett förslag hur vi skulle kunna komma fram till en lösning. Egentligen består förslaget av flera delmoment: som att avskaffa alla gudar (religion är en av de största orsakerna till krig), förse vapenindustrin med alternativa intäktsmöjligheter (snökanoner, vattenpistoler, granatäppleodlingar) sudda bort alla nationsgränser och lära alla människor i hela världen att prata samma språk (skånska till exempel, jag tycker allting låter så vänligt och kärleksfullt när man snackar skånska, och då skulle det vara nästan omöjligt att bli arga på varandra).
Men vi skulle börja med att hålla en informell fredskonferens här på Bjärehalvön. Bjud hit Putin, Obama och alla andra betydelsefulla och inflytelserika statsöverhuvuden plus ungefär två hundra ytterligare av de mäktigaste människorna i världen. Bill Gates, Richard Branson och gänget. Och – det är det allra viktigaste – alla deras barn och barnbarn. Mötena skulle hållas i sköna avslappnade, vackra miljöer som nere på någon strand, ute på Hovs hallar, uppe på Hallandsåsen, i Torekov eller på Väderön. Potentaterna skulle få umgås på ett naturligt sätt och lära känna varandra. Golf, tennis, rida, bada, grilla korv, ta en pizza, käka glass, segla. Vara som folk. Speciellt viktig skulle det vara att deras barn och barnbarn fick en möjlighet att komma varandra närmare inpå livet.

För temat på konferensen ska vara ”Vilken värld vill vi lämna över till nästa generation?”. En värld fylld av lycka eller en värld totalt ödelagd av krig. Jag höll på att glömma en viktig deltagarkategori: alla riksbankschefer, riskkapitalister och toppekonomer får en egen uppgift: att komma på ett schyst alternativt monetärt system där pengar ersätts med något annat sätt att betala. Då menar jag inte bitcoins eller liknande utan något annat, mer flummigt. Tänk om varje människa försågs med ett grundkapital av kharma och för varje god gärning man utförde eller god tanke man tänkte så fylldes kharmakontot på och ens leende växte och man mådde mycket bättre och blev allt lyckligare och friskare och gladare. Ingen skulle behöva konsumera några droger utan alla skulle bara vara så snälla mot varandra hela tiden att man till slut sprack av vällust och dog i fullkomlig extas.

2. Inget mer.

Claes2014-featureVad tror du tomten, kan vi fixa det här under 2015? Det hade varit rätt häftigt om en liten krönika i Bjäreliv kunde förändra världen. Man måste ju börja någonstans.
God jul och gott nytt år.

Claes Kanold
Krönikör