Oh Mobys!

Årets säsong är den tredje för Moby´s Shack i Torekov och Bjäreliv har träffat Mattias Nilsson och Jacob Folbrycht för att kolla av vad som är på gång inför säsongen. Men först och främst ville vi veta hur det hela egentligen började?

– Det började som ett hål i väggen, berättar Mattias. Vi hade ett bra läge här i hamnen och 2012 började jag baka surdegsbröd och det rullade på bra, men jag tröttnade på att baka frallor hela nätterna så två år senare öppnade vi upp en liten bar där vi sålde, öl, mat och drinkar. Våra hamburgare blev snabbt en hit.

Mattias berättar att han egentligen aldrig visste vad det var han drog igång, det ena gav det andra och helt plötsligt var det en enorm hype kring Moby´s, folk ville boka bord och kön runt baren var två meter och helt ogenomtränglig.
– Inför första helgen köpte vi hem tre fat öl, det trodde vi skulle räcka ett tag, minns Mattias. De tog slut på några timmar, isen ungefär samtidigt. Vi lärde oss och idag är baren tre gånger så stor och vi fortsätter att utveckla vårt koncept.

Mattias och Jacob beskriver Moby´s Shack som opretentiöst och okomplicerat ställe, det ska vara bra kvalitet på maten till vettiga priser och på menyn står allt från hamburgare till olika former av rökt kött från smokern som köptes in förra säsongen för att förlänga säsongen.
– Det är egentligen först detta året som vi på allvar börjar arbeta med röken, berättar Jacob. Vi har mycket idéer hur vi kan utveckla menyn och med vår nya kock, Jonas Andersson som bland annat kommer från Noma, känner vi att det kommer att bli en spännande säsong. Vi har även en portabel rök som vi kan ha med på catering.

Inför sommaren är en rad artister bokade, mycket unga singer-songwriters som Matilda Gratte, Twyla Lidén och Jacob Douglas. Den 29 juli kommer The Magnolia med åtta man som spelar souljazz med söderkänsla och fler event med bland annat Mackmyra och San Miguel är inplanerade. Med andra ord en händelserik sommar i hamnen.
– Vi vill blanda så mycket det bara går, menar Jacob. Vi vill samla folk och skapa en mötesplats. Mycket grill och rök, mycket skön musik och avslappnad stämning.

Att inspirationen kommer från klassikern Moby Dick går inte att undgå och med läget några meter från hamnbassängen känns temat givet.

Barnen kan fiska krabbor, föräldrarna ta något gott att dricka och sedan kan hela familjen äta tillsammans för att sedan avsluta med en glass innan man beger sig ner till stranden för att se på solnedgången.