Månadens bjäreprofil: Mats Bengtsson

mats1

Dragspelare med ett kreativt koncept, uppskattad låtskrivare, hårt arbetande lantbrukare och stor bilfantast. Månadens Bjäreprofil, Mats Bengtsson, är en mångfacetterad man med flera järn i elden.

Hur många Bjärebor har egentligen bidragit till skivor som sålt i närmare 50 000 exemplar? Med undantag av Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och Birgit Nilsson är det nog försvinnande få. En man som lyckats med bedriften är emellertid Mats Bengtsson från Eskilstorp, strax utanför Båstad. Det välkända dansbandet Larz-Kristerz gjorde nämligen en cover på hans låt ”Paula”, som togs med på succéalbumet Från Älvdalen till Nashville.
– När jag skrev låten hade jag faktiskt Larz-Kristerz i tankarna, berättar Mats. Det kändes som en låt som de skulle kunna göra. Men jag spelade först in en egen version. Sedan träffade jag Larz-Kristerz på en av deras spelningar och överlämnade en cd. När de berättade att de gillade ”Paula” och skulle göra en nytolkning fick jag en varm känsla i kroppen.

Det är dock inte som låtskrivare som Mats är mest känd. De flesta tänker istället på honom som en färgstark dragspelsunderhållare. Genom att koppla en snillrik modul till sitt dragspel imiterar han både en hammondorgel och ackompanjerar
sig själv på bas. Ovanpå detta styr han en trummaskin och sjunger med kraft och inlevelse. Praktiskt taget allt sker live, då stora delar av utrustningen är från sjuttiotalet och saknar programmeringsmöjligheter.
– Mitt koncept är ganska ovanligt, men det är lite av charmen, menar han. Jag är även förtjust i hur mångsidig min dragspelsmodul är. Man kan tolka ett flertal stilar och sätta en personlig touch på det hela.

Mycket riktigt är Mats repertoar minst sagt varierad. Han varvar egenskrivna låtar med covers på så skilda artister som Elvis Presley, Per Gessle, Edit Piaf och Procol Harum.
– Jag vill gärna krossa fördomar och få folk att tänka i nya banor, förklarar han. Många har förutfattade meningar om dragspelsmusik. Men de som tror att jag bara kan spela ”Livet i Finnskogarna” får sig en knäpp på näsan när jag river loss klassiska pop- och rocklåtar.

Mats har gett ganska många konserter i Bjärebygden och Halmstadstrakten. Oftast som ett ”enmansband”, men vid ett par tillfällen även tillsammans med den sjungande flickvännen Elin.
– Det är väldigt kul att komma ut och spela. Men tyvärr hinner jag inte uppträda så mycket som jag skulle vilja. Det finns alltid en massa andra saker som pockar på uppmärksamheten…

Mats jobbar nämligen både på en mekanisk verkstad och tar hand om familjens bondgård i Eskilstorp. I synnerhet det sistnämnda är mycket tidskrävande.
– Trädgårdsjobb, maskinskötsel, skogsröjning, dränering, reparationer… ja, man behöver verkligen inte bekymra sig över att vara sysslolös. Men jag betraktar det som en investering, eftersom jag hoppas kunna ta över gården en dag i framtiden.

Som tur är får Mats ändå tid över att ägna sig åt sig åt sitt stora bilintresse. Hans röda Volvo 245 brukar skina ikapp med Båstadsolen.
– För mig är bilen nyckeln till frihet. Med tanke på att lokaltrafiken i Bjärebygden inte är mycket att hurra över är det skönt att kunna köra dit jag vill, precis när jag vill. Självklart är det en bonus att min 245:a dessutom är snygg och bra att lasta musikutrustning i.

Mats har tillbringat hela sitt liv i Båstadtrakten, där han trivs bra.
– Egentligen känner jag mig inte som en hundraprocentig Bjärebo, utan mer som en ”halv hallänning” eftersom jag är uppvuxen precis vid gränsen, men visst slår hjärtat lite extra för Båstad. Det är en vacker småstad med en speciell charm. Jag blir alltid på gott humör av en promenad i hamnområdet.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– För min del hade det varit en höjdare om det anordnades en trevlig musikfest på Bjäre. Gärna i Grevieparken, Västra Karups Bygdegård eller Förslövs nya kulturhus. Jag och några kollegor hade kunnat stå för underhållningen och bjuda på bra låtar från olika årtionden. Lägg till en bilutställning och grillning, så har vi en kväll som folk skulle prata om länge!

Namn: Mats Bengtsson
Ålder: 32
Äter: oekonomiskt mycket pizza
Dricker: onyttiga mängder Coca Cola
Läser: 91:an Karlsson
Lyssnar på: ”sextiotalsgodingar”

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text & Foto: Johan Arenbo