Månadens bjäreprofil: Duang Häller

Duang1

Från södra Thailand till norra Skåne. Månadens Bjäreprofil, Duang Häller, har gjort en lång resa och upplevt mycket längs vägen. Lär känna kvinnan bakom Förslövs populära thaivagn.

Man skulle kunna säga att Duang Hällers gastronomiska karriär haft naturliga rötter. Hennes föräldrar hade nämligen inte bara en risodling i den thailändska provinsen Trang. De uppmuntrade henne dessutom att laga så mycket mat som möjligt.
– Eftersom både min mamma och pappa var i väg och jobbade hela dagarna fick jag i uppgift att se till att mina syskon var mätta och belåtna, minns hon. Jag såg det som en utmaning att göra så goda rätter som möjligt med vad vi hade hemma.

Efter skolan började Duang studera ekonomi, men kände sig inte riktigt hemma bland budgetarna och lönsamhetskalkylerna.
– Jag kände att jag hellre ville jobba med kryddor, smaker och färger, berättar hon. Så jag följde mitt hjärta och sökte mig till restaurangbranschen istället.

Detta blev början på en lång och framgångsrik yrkesbana. Duang har gått på Royal Thai Cooking School i Bangkok, har jobbat som kock på ett femstjärnigt lyxhotell, har varit tv-kock i Thailand och har drivit en egen restaurang. Längs den kulinariska resan lärde hon känna sin svenske make, Joachim.
– Jag visste inte speciellt mycket om Sverige när jag träffade Joachim, erkänner hon. För mig var det bara ett litet land någonstans i Europa. Men jag hade fått ett gott intryck av de svenska turisterna, som var vänliga, artiga och familjekära. Så när möjligheten kom att flytta till Sverige tvekade jag inte länge.

Paret bosatte sig först i Stockholm, men hamnade så småningom på Bjärehalvön, där Joachims mamma hade en sommarstuga. När de funnit sitt drömhus i Förslöv bestämde sig Duang för att starta en ny verksamhet.
– Det började med att jag hjälpte till att laga mat på Förslövskarnevalen. Då det blev väldigt uppskattat väcktes tanken att starta en restaurang. Men det var inte lätt att hitta en passande lokal i rätt prisklass, så jag satsade på den mobila vagnen ”Duang’s Thai Take Away” istället.

Duangs mat är känd för att ”ha sting” och smaka autentiskt. Mycket riktigt använder hon bara noggrant utvalda ingredienser.
– Jag köper nästan bara in matvaror från asiatiska specialbutiker, eftersom jag vill ha en så genuin känsla som möjligt på rätterna. Men jag har samtidigt anpassat utbudet lite efter svenska smaklökar, som inte är så vana vid stark chili eller het currypasta. Jag tror att jag lyckats hitta en bra medelväg, då jag har trogna kunder från hela norra Skåne!

Duang är även mycket skicklig på det traditionella thailändska hantverket ”fruit carving”. Med en specialkniv snidar hon ut vackra figurer ur olika frukter och grönsaker.
– Det är väldigt roligt och kreativt! Trevligt nog finns det ett stort intresse för fruit carving även här i Sverige. Häromåret höll jag faktiskt i en nybörjarkurs på Medborgarskolan.

Vid sidan av sitt stora matintresse är Duang en begeistrad motorcykelåkare.
– Det är en fantastisk frihet att köra mc, särskilt under dagar med sol och bra väder. Jag får alltid inspiration när jag glider fram på de fina Bjärevägarna.

Duang trivs utmärkt i Förslövstrakten, även om skillnaderna är många från hennes tidigare bostadsorter.
– När jag flyttade hit tyckte jag att det var lite väl stillsamt, men nu har jag bott här i sju år och lärt mig att uppskatta tystnaden och tryggheten. Dessutom är Bjärebygden är väldigt vacker.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Jag tycker verkligen om den svenska våren, när solen tittar fram igen efter en lång och mörk vinter. För mig skulle en perfekt dag innehålla en lång skogspromenad tillsammans med min familj. Vi skulle vandra runt och njuta av vårblommorna som tittar fram under den smältande snön!

Namn: Duang Häller
Ålder: 43
Äter: Gärna fisk eller skaldjur
Dricker: Rött vin
Lyssnar på: Country och thaimusik
Tittar på: Master Chef
Skulle gärna vilja träffa: Prinsessan Victoria

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson