Karoliina: ”Lyssna på din kropp”

Karoliina1

För sju år sedan gick flyttlasset för finska Karoliina Eveson. Sverige och Båstad stod som mål och ett helt nytt liv väntade på henne. Trots att hon knappt kunde språket tog hon sig framåt, mycket tack vare hennes framåtanda och sociala förmåga. Karoliina har haft många järn i elden de senaste åren och ännu en gång har flyttlasset gått, den här gången är det hennes företag som har fått en ny adress.

Karoliina, du har drivit Day Spa Båstad ett bra tag. Nu har du även öppnat Båstad Fysio, berätta mer?
– I somras började jag och Thommy Henningsson på Hälsostudion diskutera om jag skulle erbjuda mina tjänster som sjukgymnast där. Första september flyttade jag Day Spa Båstad från Ängelholmsvägen till Hälsostudion, och började satsa ännu mer på sjukgymnastik, eller fysioterapi som det numera heter. Det gör jag under namnet Båstad Fysio.

Om vi backar bandet lite, du kommer från Finland. Hur hamnade du i Båstad egentligen?
– På grund av en man! Jag träffade Mattias 2007 i Köpenhamn. Första året flög vi fram och tillbaka mellan Sverige och Finland och sedan bestämde vi oss för att jag skulle flytta hit. Jag kunde inte svenska speciellt bra men jag fick arbete på Hotell Skansen och sedan på Båstad Scientific, där jag hade tur i oturen att få jobba med svenska kunder. Det fick mitt språk att bli mycket bättre dag för dag. Så här i efter hand undrar jag hur de kunde anställa mig, så dålig var min svenska! För ett och ett halvt år sedan började jag som sjukgymnast på Capio Citykliniken i Båstad. Det var en timanställning så det fanns utrymme att göra mer och då tog jag chansen att öppna eget också med massage, behandlingar och fysioterapi.

Har du alltid velat jobba med människor?
– Absolut. Jag är väldigt social, jag trivs väldigt bra med andra människor. Jag jobbar gärna i team, därför kan man undra varför jag egentligen har eget företag… Men jag ser mig och mina kunder som ett team, och nu också de som jobbar på Hälsostudion.

Det låter som att du har hamnat på rätt plats?
– Ja verkligen. Varje dag jag lämnar jobbet är jag på gott humör. Jag och tränarna på Hälsostudion diskuterar och ger varandra mycket råd och tips, jag uppskattar verkligen det.

Jobbade du med människor i Finland också?
– Ja det gjorde jag. Jag utbildade mig till fysioterapeut redan 1996. Jag jobbade bland annat på ett kvinnosjukhus vilket var väldigt lärorikt då jag verkligen fick arbeta med alla åldrar och olika typer av besvär, precis så som det är på Capio nu. Jag arbetade samtidigt sidan om flera år på gym som fysioterapeut och gyminstruktör, vilket är ganska roligt med tanke på Hälsostudion nu. Jag gillar att jobba både i förebyggande syfte och hjälpa de som har besvär.

Helt spontant, finns det några skillnader med att arbeta i mellan Sverige och Finland?
– På sätt och vis är det lättare att arbeta i Finland för där finns det inte lika mycket demokrati på en arbetsplats, utan snarare mer hierarki och rak kommunikation. I Sverige småsnackas det mycket, hur är det och så, innan man kommer till saken. I Finland går man mer rak på sak.

Och svenskar och finländare?
– Jag trodde att det skulle vara större skillnad. När jag bodde i Finland, hade jag en bild av svenskar som väldigt sociala och självsäkra. Men jag har med tiden märkt att vi är ganska lika trots allt. I Finland finns det kanske mer ”skogsfolk” som gärna är för sig själva. Men likheterna är fler än olikheterna.

Vilken roll spelar Finland och i det finska språket i ditt liv nu?
– Väldigt stor så klart. Min mamma, och många goda vänner bor i Finland, och jag är där ungefär fyra gånger per år. Jag pratar finska med båda mina barn. Båda barnen är tvåspråkiga.

Du har tidigare bott i större städer så som Esbo och Åbo. Hur trivs du i en liten by som Båstad?
– Jag trivs väldigt bra i Båstad! Framförallt nu när jag är i den här åldern och har familj, det är så idylliskt här. Jag har vuxit upp nära natur och havet så jag tycker att det är underbart här. Jag får mer energi av skog och vatten. Visst saknar jag ibland att det ska hända lite mer men det är ju så nära till Göteborg, Malmö, och Köpenhamn.

Det verkar som att du alltid har många bollar i luften, hur hinner du med allt?
– Ibland är det verkligen svårt att få tiden att räcka till. Det är viktigt att samarbeta med sin familj om hur tiden används och vad man ska prioritera.

Vad gör du för att slappna av?
– Det gör jag aldrig, haha. Det har varit svårt men jag har en vän som har fått mig att träna yoga och det har verkligen varit bra för mig. Mina tankar har en tendens att gå fort och yogan får mig att jobba med den mentala biten. Att vara här och nu.

Har du några goda råd om hälsa?
– Precis som jag har många av oss har ett högt tempo i livet. Det är viktigt att stanna upp ibland och vara nöjd med vad man har. Kroppen skickar signaler om hur vi mår men vi kan inte alltid lyssna på den. Så lyssna på din kropp.

Namn: Karoliina Eveson
Ålder: 41 år
Bor: I Båstad
Familj: Maken Mattias 42 år, och barnen Alex 10 år och Emilia 4 år
Gör: Är fysioterapeut, driver Day Spa Båstad och Båstad Fysio samt arbetar på Capio Citykliniken i Båstad.

Text & Foto: Julia S Ormsmarck