”Här trifvas vi förträffligt!”

Först kom boken om forna dagars badliv i Mölle och Arild. I fjol somras kom boken om Båstads och Malens turismhistoria. Nu ger journalisten Erik Magnusson tillsammans med formgivaren och fotografen Frederic Täckström ut ännu ett praktverk – boken om badliv, sommargäster och turistliv i Torekov genom tiderna. Boken som kommer ut på den svenska nationaldagen kallar de ”Här trifvas vi förträffligt!”

boken-omslag220– Titeln anspelar på de vykortshälsningar som förr skickades från våra badorter. Vi har i boken ansträngt oss för att återspegla en gammal tidsanda – oavsett om det gäller skildringar av Torekov från 1890-, 1910- eller 1930-talet, säger Frederic Täckström.

Den avslutande delen i trilogin om Nordvästskånes turismhistoria skildrar i text och bilder – men också i gamla annonser, gästlistor och matsedlar – hur Torekov utvecklats från att vara en tummelplats för ”det enkla livet i det enkla fiskeläget” till att bli allmänt klassat som ett modernt rikemansgetto. Illustrationerna har hämtats från en mängd bildarkiv, bland annat hos Riksantikvarieämbetet, Båstads kommun och Föreningen Gamla Båstad. Boken innehåller dessutom en mängd fotografier tagna av Torekovs tre mästerfotografer: Albert Ekman, Wilhelm von Gegerfelt och Dagmar Bruce.

Boken om Torekov är delvis annorlunda uppbyggd än de böcker som Erik Magnusson och Frederic Täckström tidigare skrivit om Mölle och Båstad. Det beror på att Torekov har en helt annan prägel som kurort.
– Torekov bär mer prägel av familjeort, en ort där man idkar familje- och sällskapsliv. Även om det i alla tider funnits ett organiserat nöjesliv i Strandparken och på Hotell Kattegat så har semesterlivet i Torekov alltid varit mer av en privat företeelse, säger Erik Magnusson.

Därför är boken starkt inriktad på kända personer som tillbringat sina ferier på orten och uppehåller sig kring namn som Ossian Elgström, Bertil Ohlin, Elsa Brändström, Ruben Rausing, Gertrud Pålson-Wettergren och Vilhelm Ekelund. En person som länge pratade om att han skulle komma till Torekov är August Strindberg. Strindberg dök aldrig upp, men har likväl förärats ett kapitel i boken.

Ambitionen med boken har varit att göra berättelsen om Torekov intressant även för andra än inbitna Torekovsbor. Men Erik Magnusson betonar att han också sett det som ”en sport” att hitta intressanta anekdoter och berättelser kring Torekov som varit okända också för dem som redan vet det mesta om byns historia.

I gamla tidningslägg och memoarböcker säger han sig bland annat ha funnit högintressanta pusselbitar kring den konstnärskoloni som verkade i Torekov och på Hallands Väderö kring förra sekelskiftet. Och han ser det som en aldrig tidigare påpekad poäng att kung Carl XVI Gustaf vid ett tillfälle faktiskt besökte Hotell Kattegat – det etablissemang där hans egen makt kringskars vid en sommarkonferens i början av 1970-talet.

De båda författarna hoppas att Torekovsboken ska göra byns turismhistoria mer känd och att de på så sätt kan slå vakt om Torekovs själ.
– Vi tycker att berättelsen om Torekov som badort är viktig att berätta både för dem som är bofasta här och för dem som är sommargäster. Vi vill vara ett slags folkbildare som bidrar till att levandegöra ortens historia. Och för dem som kan det mesta om Torekov kan det vara nyttigt att få en påminnelse om allt som förevarit här, säger Erik Magnusson.
Frederic Täckström fyller i:
– Även om det inte var meningen har vi ju märkt att vår bok om Båstad uppfattats som ett inlägg i en ständigt pågående debatt om vad som är värt att bevara där. Vi hoppas att man värnar mer om sin hembygd om man lär känna dess historia, säger han.
”Här trifvas vi förträffligt!” finns till försäljning i en rad affärer i Torekov och Båstad. I Torekov säljs den bland annat på Ica Nära, på Turistbyrån, på Warmbadhuset, på Torekov Hotell och på modevaruhuset Elbings. I Båstad säljs den bland annat på Bjäre bokhandel och av designmagasinet Nivå 125.

boken1
På omslaget till den nya boken, som kommer ut den 6 juni, visas en idyllisk bild av hur familjerna De la Motte och Lindberg njuter i gröngräset av innehållet i sina kaffekorgar under en solig utfärd till Hallands Väderö högsommaren 1909.

boken2
Morgondoppsbryggan i Torekov i mitten av 1930-talet. Bryggan blev tidigt en naturlig träffpunkt för byns morgonpigga badgäster. Här tackade man för senast och bokade in nästa middag eller golfrunda.

boken3
Måltiden är uppdukad i den tjusande idyllen i Guds fria natur: smör och ost och sill trängs med bröd, byttor och buteljer.

boken4-2
Klockan är nio och det är hög tid för dagens första dopp från Morgonbryggan. Eftersläntrare lever inte upp till den sanna Torekovsandan.

boken5
Folklivet i Torekovs hamn på 1890-talet på ett handkolorerat fotografi, taget av konstnären Wilhelm von Gegerfelt.

boken-författarna2
Frederic Täckström och Erik Magnusson gav i fjol ut boken om Båstads turismhistoria. Nu glädjer de sig åt att deras bok om Torekov är klar.