Fänkålssallad med bakad lax och granatäppelvinägrett

Tid: 15 minuter
4 portioner

400 g lax
1 msk olivolja
2 fänkålsstånd
1 rödlök
1 dl sötmandel
150 g spenat
2 dl kokta gröna ärtor
salt och peppar

Granatäppelvinägrett
1 granatäpple
1 dl olivolja
2 citroner, saften och ev. zest
salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Pensla laxen med olivolja. Salta och peppra och lägg i en ugnsfast form.
3. Ugnsbaka laxen i 10–15 minuter.
4. Skiva fänkålen så tunt du kan med en mandolin eller en vass kniv. Skala och skiva rödlöken och hacka mandlarna. Blanda ihop med spenat och ärtor till en sallad. Salta och peppra.
5. Kärna ur granatäpplet och blanda kärnorna med olivolja och citronsaft till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
6. Ta ut laxen ur ugnen och tryck med sked försiktigt ut fina bitar att lägga ovanpå salladen.
Servera med granatäpplevinägrett.

Fotograf: Simon Bajada