Det som är nytt och konstigt idag blir gammalt och tryggt imorgon.

Jag fascineras av hur det alltid ska klagas på det som är nytt av dem som alltid verkar vilja att allt ska vara som det var förr och inte tycker om förändringar. De verkar tro att bakom alla nya planer är det någon som bara har ett egenintresse.

Att det finns åsikter om nya idéer syns bland annat i kommentarerna i media som tillexempel i HD. Att det finns engagemang och folk som bryr sig om bygden är bra, men var finns fler tyckare som bidrar med hur man kan förbättra, och inte bara är emot allt som planeras.

Det klagas på aktiviteter, bodar, padelbanan och turister i hamnen. En del tycker att hamnen endast ska vara till för båtarna. Framför bryggorna ska det vara fula båtskrov som tittar fram under stora presenningar hela vintern och som skymmer vattnet och utsikten. Båstad och Bjäre skulle inte kunna vara den levande lilla byn med det stora utbudet av nöje och aktiviteter om det inte vore för turisterna. Och för att få turisterna till Bjäre så behövs det ständig förbättring och förnyelse av utbudet.

Många förändringar genom historien har säkert mötts av stort missnöje av dem som inte vill ha förändring och inte kan se vad det ger i ett längre perspektiv. Sedan genomförs nya reformer, regler, lagar och byggprojekt. Efter en tid blir dessa den nya normen och blir då ”det gamla och trygga”.

Ofta läser jag bland kommentarer att vissa hela tiden verkar tro att allt som byggs och planeras bara är för sommargäster och att ”vanliga” Bjärebor inte har möjligheten att ta tillvara på det som är på gång. Det byggs och planeras många nya områden på halvön och inte kommer det bara att vara sommargäster som köper. När tågen går genom åsen och nya stationen med ett helt nytt stort bostadsområde är klart så kommer det nog att locka fler bofasta till orten. Alla som bor och vistas här spenderar pengar och vill ha tillgång till samhällsfunktioner samt bekvämligheter och nöjen. Ju fler vi blir, ju enklare blir det för handlare, restauranger, lokala tjänsteföretag med flera att klara sig. Det är ju detta som gör att orten utvecklas. Vi måste värna om de som har en drivkraft och vill bygga och utveckla orten, både för oss bofasta samt för turisterna!

Peter JakobsonVi alla behöver komma med fler idéer till lösningar på problemen och se möjligheter, istället för att klaga på förändringar. Det är ju till exempel enkelt att bara klaga på bilköerna på Köpmansgatan på sommaren. Men kom med kreativa förslag på lösningar så alla kan trivas bättre, det tjänar vi på!

Nu är jag nyfiken på din idé på förbättring av något på Bjäre. Skriv en kommentar på bjareliv.se.

Det var sämre förr, det blir bättre framöver!

Peter Jakobson
Krönikör