Carina på Chocolaterian

Skottorps slott byggdes under 1670-talet och redan 1680 fick det kunglig glans, när Karl XI och Ulrika Eleonora gifte sig här. Det skulle sedan komma att dröja nästan tvåhundrafemtio år innan det började tillverkas choklad i denna anrika miljö. Bjäreliv har träffat Carina Lovén som valde att satsa på sin Chocolaterian, som dessutom blev ett café.

Hon är ursprungligen från Båstad, uppväxt i en restaurangfamilj, och numera boende i Skottorp. Efter att under ett antal år ha arbetat som ekonom på ett av bygdens större företag kändes ett sug efter att få vara kreativ, att få skapa och göra något eget. Inte som anställd utan i egen regi.
– Det tog några år men så en dag insåg jag att det var choklad jag ville jobba med och jag bestämde mig för att jag skulle öppna en butik med egen tillverkning, berättar Carina. Nu återstod att hitta rätt lokal och plats, jag funderade på Laholm, Båstad eller att bara ha det hemma. Men så kom jag på Skottorps slott så jag ringde för att se om det fanns möjlighet att ha en liten butik i anslutning till ostbutiken.

Med tanke på hur osttillverkningen växer och mejeriet utvecklas fanns det inga lediga lokaler där. Däremot stod caféet tomt inför säsongen, kanske var Carina intresserad av att driva det och kombinera med chokladverkstad? Mer personal, mer öppettider och en helt annan grej, men efter lite betänketid var det bara att satsa och då gick det snabbt.
– Jag ville öppna till påsk så det gick snabbt i slutet, skrattar Carina. Min goda vän Linda har drivit Chokladprinsessan i Båstad tidigare så hon kom in och jobbade med mig i några veckor och sedan dess har det rullat på snabbare och snabbare.

Tanken var att kunna kombinera tillverkningen med att stå i caféet men under sommaren var det bara att inse att det inte fungerade, personalen fick ta hand om kunderna och Carina fick tillverka praliner och andra chokladkreationer för fullt. Uppåt femtusen praliner i veckan kom det att bli i juli månad och nu är det med blandade känslor som julen planeras.
– Det är fantastiskt att så många människor vill köpa min choklad men samtidigt funderar jag på hur mycket det kan tänkas bli i jul, när sommaren varit så galen som den varit, ler Carina. Nu kör jag öppet torsdag till söndag under hösten men när julen närmar sig blir det nog varje dag.

Utbudet varierar men ligger alltid på mellan tolv och arton olika praliner som går att köpa enstaka eller i ask. Till detta kommer chokladkakor, klubbor och andra spännande godsaker där kreativitet fått sprudla. Frågan vilken som är den egna favoriten visar sig dock inte vara så enkel att svara på.
– Just nu är det nog salt karamell och den mörka tryffeln, börjar Carina. Samtidigt är passionsfrukten och citronen verkligen god, och den nya med te… Sedan har jag en rad olika med lakrits som jag just nu testar mig fram kring. Så det varierar får jag nog svara, skrattar hon.