Viva La Nilsson!

Det har gått 70 år sedan Birgit Nilssons oplanerade debut den 9 oktober 1946, som Agathe i Friskytten på Kungliga Operan. En ödeskväll för den unga Birgit, som trots oerfarenhet och bristande rutin lovordades i pressen. Från 1948 och tio år framåt var Birgit anställd vid Kungliga Operan och på denna scen debuterade La Nilsson också i de flesta av sina roller.

Roller som gjorde henne berömd som världens förnämsta dramatiska sopran. 1975 gjorde Birgit Nilsson sin sista rollinstudering, Färgarfruns krävande parti i ”Die Frau ohne Schatten”, som möttes med enhälliga ovationer från både kritikerkår och operapublik. Krönet på en enastående karriär. En karriär som tog sin början med debuten 1946 på Kungliga Operan och ledde vidare ut på de internationella scenerna. Därefter var hon en kär och ofta återkommande gäst vid den svenska nationalscenen fram till 1981. För att uppmärksamma debuten för 70 år sedan och samtidigt följa Birgits goda exempel, arrangeras konserten Viva la Nilsson – Konsert för Framtiden. Söndagen den 15 maj kl.16.00 i Västra Karups kyrka. Vid konserten medverkar fem unga sångartalanger från Operahögskolan i Stockholm som ackompanjeras av Majsan Dahling från Operahögskolan. De medverkande är Ole Alexander Bang, tenor, Philip Björkqvist, basbaryton, Rebecca Fjällsby, mezzosopran, Sibylle Glosted, sopran, Hannes Öberg, baryton. Presentatör är operasångerskan Gitta-Maria Sjöberg som tillika är ordförande i Birgit Nilsson Sällskapet.

Debuten för 70 år sedan uppmärksammas även genom att årets tema i utställningen på Birgit Nilsson Museum är ”Kungliga Operan”. Ett tema som skapats i ett nära samarbete mellan Kungliga Operan och museet. Den 17 maj skulle Birgit Nilsson ha blivit 98 år och det firas med att öppna museet för säsongen med utställning med ljudguide, filmsal, visningar av boningshuset och en välfylld museishop. Förutom museets ”vanliga” verksamhet arrangeras två konserter i samarbete med Båstad Kammarmusikförening samt tre föredrag och en konsert under rubriken Musik & Möten, fyra söndagar med start den 3 juli. Den 3 oktober släpps sedan den nya 500-kronorssedeln som pryds av Birgit. Samma vecka ges en Master Class på museet.