Han tar Bjäre Bokhandel in i framtiden

Han har levt med böckerna genom hela sitt vuxna liv och sedan maj driver han en av landets mest anrika boklådor, sedan han tog över Bjäre Bokhandel. Christoffer Palmer har precis avslutat ännu ett lyckat författarbesök när Bjäreliv kommer på besök men stressen till trots tar han sig tid för en kopp kaffe på den vackra innergården.

När jag passerar genom butiken på väg mot det hägrande kaffet kommer jag att tänka på klockfabrikanten Patek Philippes slogan ”You never actually own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation”. Undrar om det är så som Christoffer kände det när han fick frågan om att ta över butiken?
– Det sitter så mycket historia i de här väggarna, inleder Christoffer när vi slagit oss ner. Bjäre Bokhandel har ett renommé i hela branschen och det är såklart med väldigt mycket respekt som jag tar på mig att föra detta vidare.

Hur hamnade du i branschen?
– Jag har arbetat med detta i tjugofem år och halva den tiden som egen företagare. Jag köpte bokhandeln i Höganäs när den höll på att gå omkull och har byggt upp den från grunden i princip, så det är väldigt stor skillnad mot att ta över den här verksamheten som går bra och är omtyckt av så många. Sedan har jag även en outletbutik i Höganäs.

Vad är hemligheten som bokhandlare?
– Du måste älska böcker, det är grunden till allt, men sedan måste du även vara duktig som företagare. Du måste vara stark på det som är runtomkring böckerna som kontorspapper, presentartiklar och så vidare. Här handlar det om att skapa ett utbud som passar ihop och som passar kunderna.

Hur är din relation till Båstad och Bjäre sedan tidigare?
– Eftersom jag bor i Höganäs är det geografiskt inte så långt mellan de två halvöarna och jag har alltid haft bokhandeln i Båstad som en förebild för min egen verksamhet. De tidigare ägarna har skickligt arbetat med författarbesök och evenemang och det har de varit bland de bästa i landet på, alla författare och förläggare vill komma till Båstad.

Kommer du att förändra något?
– Såklart kommer jag att och mina medarbetare hela tiden att justera utbudet och vårt arbete men det blir inga stora förändringar. Kunderna kommer att känna igen sig det lovar jag och vi kommer att arbeta mycket med att skapa ett Sveriges bästa program med föreläsningar och författarbesök.

Hur har första sommaren varit då?
– Det har varit en väldigt bra sommar och om jag ska vara helt ärlig har jag inte riktigt hunnit landa ännu. Med tre butiker i två sommarorter är det en intensiv period men det har flutit på väldigt bra tycker jag med bra försäljning, med tanke på vädret har det varit som gjort för läsa böcker denna sommaren.