Tidningsliv

När jag var liten brukade jag och min syster göra egna tidningar på mina föräldrars kopieringsapparat. Ett perfekt sätt att fördriva tiden under sommarlovet, som tillbringades på mina föräldrars företag. Vi fyllde våra tidningar med sagor, bilder och om jag inte minns fel tvingade jag min stackars pappa att köpa en annons också.

Det har hunnit gå snart 25 år sedan de där somrarna. Min syster har hunnit utbilda sig till jurist men för egen del gör jag fortfarande samma sak
– jag gör tidningar, skriver texter, tar bilder och säljer mina annonser tillsammans med min fantastiska Julia.

Att jag skulle bli just tidningsmakare hade jag inte en tanke på under min uppväxt eller ens under åren på högskolan men en dag blev det bara så och på den vägen är det. Men kanske formades min framtid redan då, under sommarloven hemma i Hörby.

Förmodligen är det många barn som nu börjat räkna ner inför det annalkande sommarlovet. Ledigheten, lekarna, badet, havet och allt det andra. Vissa kanske ska åka utomlands, andra ska vara hemma och vissa följer med föräldrarna på jobbet. Oavsett hur sommaren ser ut, vi får inte glömma att alla familjer har olika förutsättningar och möjligheter, så tror jag att det viktigaste är att få umgås. Att få ta sovmorgon tillsammans, spela fotboll på gräsmattan eller bada i havet från bryggan. Det är de tillfällena som skapar minnen för resten av livet.

Min förhoppning inför sommaren är att få en möjlighet att turista på hemmaplan. Vi bor i en av vackraste trakterna i landet och ändå lägger många av oss hur mycket pengar som helst på att åka iväg när vi blir lediga. Vi ser New York, Monte Carlo och Mallorca men hur många har egentligen promenerat längs havet mellan Kattvik och Hovs Hallar eller ätit matsäck på Hallandsåsens sluttningar?Joakim

Just nu är det också många ungdomar som söker sommarjobb. Kanske för första gången. De vill tjäna lite pengar och få testa på att vara vuxna under några veckor innan det är dags att återgå till skolans trygghet. Tänk om man själv kunnat ta ett sommarjobb bara för att få testa på något annat. Några veckor eller en månad. För egen del hade det förmodligen likväl slutat med att jag hade hamnat på en tidningsredaktion så det är nog lika bra att jag lägger tanken åt sidan.

Våren har äntligen kommit på allvar och det märks överallt byn och i bygden. I det här numret har vi varit nere i hamnen i Båstad för att se vad som är på gång, vi har träffat Carlos Luna, Kalle Andersson och många fler. Vi berättar om primörgille, Birgit-helg och nya butiker som ska öppna. Ida har varit ute på byn och frågat glada bjärebor om fredagsmys och Claes, Peter och Louise har plitat ner varsin krönika.

Detta och mycket mer ger vi dig så här i slutet av april – från oss alla till er alla!

Trevlig läsning!
Joakim Ormsmarck