Glädje af Rickard

Det första som slår emot dig när du kliver in i den lilla butiken på Köpmansgatan är den fantastiska doften av choklad. Riktig choklad. Du tittar bort mot den gamla affärsdisken och möts av den ständigt leende chokladmakaren, för dagen givetvis iklädd en av sina karakteristiska flugor.

Rickard1
Båstads nya chokladkung!

Det var egentligen en tillfällighet att det blev choklad för Rickard Andersson. Efter att ha gått på pappaledighet i oktober förra året, med beslutet att aldrig mer gå tillbaka till att lägga papptak började han helt sonika fundera på vad han egentligen ville göra. Med en gymnasieutbildning till konditor och ett hobbyprojekt kring marsipan i bagaget var steget till pralinerna inte alltför långt och på den vägen är det.
– Min mentor i företaget är Boris Lennerhov och tillsammans tog vi fram en affärsplan och sedan började planeringen. Först var min tanke att köpa en befintlig verksamhet men sedan blev den här lokalen ledig och allt kändes rätt, berättar Rickard samtidigt som han doppar chokladpraliner till en stor beställning som måste bli klar.

Rickard2

Baileys, svartvinbär, whisky, turkisk peppar, hallon och så vidare. Smakerna är många och Rickard har lagt ner mycket tid på att skapa unika praliner och tryfflar som alla har sin egen smak, stil och form.
– Jag testar mig fram för att hitta olika kombinationer och just nu tror jag att det är turkisk peppar som verkar vara kunderna favorit, skrattar Rickard.

Rickard3Men Båstads nya chokladmakare lutar sig inte tillbaka bara för att affärerna tagit fart. Undre våren öppnar han upp ett café i den intilliggande lokalen och tanken är att ha öppet året om, allt för att ge något tillbaka till alla de som bor i bygden hela året.
– Tanken med caféet är att det ska komplettera verksamheten och att jag ska kunna sköta det själv, med hjälp av lite sommarpersonal under högsäsongen, avslutar Rickard samtidigt som dörrklockan plingar till och en ny kund dyker upp för att köpa en ask till sin arbetsgivare.

Den evigt leende chokladmannen beger sig mot disken för att packa praliner, innan vi stänger dörren hör vi att det blir en ask med femton stycken och Rickard börjar målande beskriva sitt sortiment.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck