Tant Grön – det ska vara kvalité

Det var i juni 1998 som Anna-Karin och Nils Nilsson öppnade upp den gamla stalldörren för första gången och välkomnade kunderna till Tant Grön. Femton år har gått sedan dess och mycket har hänt på den gamla släktgården. Inte minst har Tant Grön fått en systerbutik i Elin & Arvid, som Bjäreliv skrev om för ungefär ett år sedan.

TantW1

– Egentligen startade jag butiken för att få en möjlighet att vara hemma med barnen. På den tiden var fokuset grönsaker som vi odlade på gården och en del presentartiklar, berättar Anna-Karin när vi slagit oss ner med fotoalbumet framför oss på bordet. Paret hade tagit över gården tre år tidigare och med den också en hallonodling som Anna-Karins far drivit i många år. Hallonen finns kvar än i dag men i övrigt är det inte mycket som är sig likt efter femton år.
– Ganska snabbt så började vi åka på mässor och då kom ju inspirationen över oss, berättar Nils. Vi började ta in marmelader, olivoljor och så vidare. När vi sedan träffade en ostfantast blev nästa steg att ta in ost och på det följde såklart en del charkuterier…

De ursprungliga grönsakerna har fått stryka på foten för exklusiva delikatesser från utvalda tillverkare från såväl Bjäre och Skåne som från hela världen. Mottot är att det ska vara kvalitet, annars åker det ur sortimentet lika snabbt som det kom in.
– Självklart har vi fortfarande en del grönsaker när primörerna kommer, som nu med Torekovssparrisen, berättar Anna-Karin, men annars är grönsakerna historia.

TantW2
Det har hänt en del sedan butiken öppnade för femton år sedan, bilden till höger är dock äldre…

Den femtonde juni firas jubileet på gården med matmarknad, med lokala leverantörer från regionen, erbjudanden och en del provsmakningar.
En dag som helt fokuserar på mat även om såklart Elin & Arvid, klädbutiken, också är öppen.
– Jag kan inte förstå att det gått femton år, skrattar Anna-Karin, men så är det kanske när man får göra det roligaste som finns och dessutom ha det som jobb!

Text & foto: Joakim Ormsmarck