Det bubblar på Bjäre

Du har kanske läst om det på Facebook, eller hört det pratas på bygden? Båstad och Bjärehalvön har fått två nya bubblande drycker. Många pratar om det men inte så många vet vad som egentligen är på gång så för att reda ut begreppen har Bjäreliv pratat med Magnus Fritzell på Svensk Champagneimport AB.

champagne1
Torekovssonen Magnus Fritzell har en förkärlek för bubblande drycker!

Vem är du och vad gör Svensk Champagneimport?
– Jag är född och uppvuxen i Torekov och tillsammans med min kollega Pelle Bergkvist driver vi ett företag som arbetar med champagne. Vi har som affärsidé att leta upp och importera champagne av yppersta kvalitet till ett rimligt pris. Vi har idag mellan femton och tjugo olika som vi lagerför och säljer till restauranger runtom i landet samt via Systembolaget.

Berätta om bakgrunden till Båstad Brut.
– Vi har aldrig tidigare arbetat med att ta fram champagne för specifika områden, eller liknande, så detta är ett helt unikt koncept. Tillsammans med våra samarbetspartners i Båstad började vi spåna kring tanken och sedan rullade det på snabbare och snabbare. Men vi var aldrig beredda på att responsen skulle vara så bra som den har varit. Det är faktiskt i dagsläget bara runt femton personer på halvön som faktiskt provat dryckerna…

Var kommer era drycker ifrån?
– Både Båstad Brut och Båstad Brut Rosé produceras av Philippe Brugnon i Rilly, i hjärtat av Champagne. Hans familj har arbetat med vin sedan 1800-talet och han producerar sagolikt bra champagner. Bruten är trettio procent Chardonnay och resten Pinot Noir och vår rosé består av Pinot Noir och femton procent rött vin.

Var kommer jag att kunna köpa champagnerna?
– Dels kommer de att finnas i Systembolagets sortiment från och med den första april, dock med reservation för att vi tror att vi kommer att få slut på första sändningen relativt snabbt, men vi får hem en ny leverans inom några veckor som det ser ut. Som sagt så var vi inte riktigt beredda på responsen. Sedan finns båda dryckerna på utvalda restauranger på Bjärehalvön.

champagne2Båstad Brut – med anor från 1800-talet
Familjen Brugnons tradition inom vinmakeri påbörjades redan i slutet av 1800-talet när Constant Paul (1859-1935) och Pauline Pointillart (1858-1940) köpte sina första tunnland med vinodlingar. Deras dotter Henriette (1880-1977) gifte sig med Ludovic Brugnon (1873-1942) och de utökade marken och 1930 kunde de tappa upp sin första flaska champagne. År 1939 var årsproduktionen 500 flaskor.

Paret fick två söner, Marcel och Maurice. Den sistnämnde köpte ut sin bror och 1947 skapades Champagne M. Brugnon. Samma år producerades 1200 flaskor och verksamheten ökade kontinuerligt.

Maurice Brugnon var en av grundarna till Ecueil Cooperative åren 1947-1948. Tanken bakom kooperativet var att små odlare tillsammans byggde en anläggning för att pressa sina skördar och då kunna konkurrera med Champganehusen på allvar.

År 1957 tog sonen Marc över verksamheten som fortsatte att utvecklas allt mer. På sjuttiotalet blev Marc “President of the Institute of Winegrowers”, ett uppdrag han hade i sjutton år. Han var även “Vice-President of the Institut National d’Appellation d’Origine (INAO)”.

I dag har Marcs söner Philippe och Alain tagit över familjens verksamhet och delat upp den mellan sig.

Det tog 84 år från att den första flaskan champagne lämnade familjen Brugnon i Rilly till att Båstad Brut såg dagens ljus.

Båstad Brut är stolta över att arbeta tillsammans med Philippe och bli en del av familjen Brugnons anrika historia.

Foto: Pelle Bergkvist & Anders Sällström