Ett halvt sekel med Skosven

Det är en onsdag i mitten av maj. Solen skiner över Boarp och utanför på väg ned mot Italienska vägen passerar en traktor med ett antal bilar efter sig. Parkeringen utanför är full av bilar och inne i butiken är det full fart då en stor leverans skor kommit in dagen innan. En helt vanlig dag på Skosven med andra ord.

SkosvenW1

Dagen till ära är både herr och fru Wastensson på plats och den självklara frågan är såklart hur det kom sig att de blev skohandlare i Boarp.
– Det är egentligen en lång historia, börjar Johan. Jag jobbade på SAS och reste över hela världen. Under den tiden lärde jag känna Stefan och Mia Bencker som hade tagit över Mias fars företag Skosven. De öppnade 2007 en butik i Boarp och efter ett spabesök på Skansen, frågade Stefan om jag visste någon som ville vara butiksansvarig för Skosven i Boarp. Jag svarade att det ville säkert min fru!

Skosvens historia började en höstdag 1963 när Sven och Svea Håkansson slog upp dörrarna till sin alldeles egna skobutik i gamla postlokalen i Markaryd. Sven var strax under trettio, slaktarson, och tokig i mode och läste hellre LIFE och lyssnade på Radio Luxenburg än hjälpte till på gården. Hans kärlek och kollega hette Svea, snabbtänkt bonddotter som var bra på att räkna och hålla ordning på Sven. De båda blev ett perfekt team; med tomma händer men med mycket passion och hjärta byggde de upp sin egen lilla skohandel.
– När Johan kom hem och föreslog att jag skulle börja jobba i Boarp så sa jag upp mig från Sand och provade vingarna i en ny bransch. Men helt ny var den egentligen inte då min mamma jobbade i en fin och exklusiv skobutik i Stockholm där hon bland annat hade prinsessan Lillian som kund, skrattar Therese.

Några kungligheter hade kanske inte Sven och Svea som kunder i Markaryd men mängder av besökare det hade de och Skosven blev ett känt begrepp i hela södra Sverige. Sven hade som mål att ha Sveriges trevligaste skobutik och kunderna var allt från bönder till kändiseliten och en och annan statsminister.
– Många såg nog ett besök hos Sven som mer än att bara köpa skor till hela familjen, menar Johan. Här fick man en hel upplevelse med skratt och bus. Sven hade stor humor och han var väldigt ödmjuk inför sin framgång. Han pratade gärna om skor men sällan om affärer, men älskade att se sina Skosvenpåsar på stan.

SkosvenW2

Skosvens framgång byggdes genom den personliga relationen till kunden och ett riktigt bra sortiment. Sven var på sin tid väldigt okonventionell och modeintresserad och fyllde sin skoaffär med de vackraste skor han kunde hitta från världens alla hörn. Skor som kanske inte fanns någon annanstans i Sverige kunde man hitta hos Sven i Markaryd. Många varumärken som etablerat sig i Sverige har haft butiken som första referenskund.
– I slutet av åttiotalet utvecklades Skosven och under ett antal år fanns det sex butiker i södra Sverige, berättar Johan. Sedan 2001 togs företaget över av dottern Mia och svärsonen Stefan Bencker. Mia brukar säga att hon är född i en skokartong och har skor i blodet!

Nu är vi framme vid 2007 Mia och Stefan öppnade butiken i Boarp och fyra år senare köpte Johan och Therese butiken i Boarp och varumärket Skosven.
– När Stefan och Mia ville sälja rörelsen så var det ett solklart val att våga satsa och att föra vidare Skosvens anda. Vi har sedan vi tog över startat en hemsida och nyligen lanserade vi vår webbshop och i sommarn kommer även att finnas i hamnen under sommarmånaderna, berättar
Johan.
– Mycket i livet händer av en slump och nu är vi butiksägare, skrattar Therese. Vi jobbar vidare med precis det koncept som Sven startade, vi ska ha ett roligt och komplett sortiment med såväl det väntade som det lite mer oväntade.

I år kan Therese och Johan fira att det är femtio år sedan Sven och Svea öppnade sin butik i Markaryd och det är en ytterst vital femtioåring, det är det ingen tvekan om. Det märks att paret Wastensson gillar mode och skor och kanske är de egentligen ganska lika paret som en gång startade allt?

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Julia S Ormsmarck