Sverige laddar inför Davis Cup

Det är 16 år sedan senast, men nu är Davis Cup åter på historisk mark i Båstad. 16-18 september möter Sverige Holland i en match där allt annat än bortaseger måste betraktas som en sensation. Bjäreliv tog pulsen på Sveriges DC-kapten Fredrik ”Fidde” Rosengren inför den svåra uppgiften.

Fidde Rosengren är född i tennismetropolen Växjö, där han också fick sin fostran i sporten. Han var lovande som junior – ”första gången jag fick komma till Båstad och spela var sommaren 1971, det var som att bli uttagen att resa till månen” – men bestämde sig tidigt för att satsa på en karriär som coach. I den rollen har han bland andra lett våra svenska toppspelare Jonas Björkman, Magnus Norman och Robin Söderling till framgång. Sedan 2013 är han kapten för det svenska DC-landslaget.
– Det blir kul med Båstad och vore toppen om det kommer mycket publik och stöttar oss.

Laget tas ut tio dagar innan match, men en spelare får bytas ut fram till och med torsdag en timme innan lottning, så vi får hålla oss till tåls några dagar till med den biten. Dock vill Fidde Rosengren dämpa våra förväntningar på resultatet:
– Vi har bra koll på våra motståndare Holland. De är av tradition väldigt duktiga i dubbel och grus är deras bästa underlag, vi får se vilka spelare de kommer med. Oavsett blir det en svår match för oss, vi är en solklar underdog. Men jag hoppas och tror på en sensation!

Hur hög status har egentligen Davis Cup bland spelarna?
– De bästa måste spela mot de bästa, annars sjunker den. Sedan är det ju alltid spännande med en landskamp där två länder möts.

Apropå landskamp: får publiken lov att heja på de sina under matchen?
– I pauserna är det okay. Sverige kan få böta som nation om det blir för mycket väsen. Har med tradition att göra. Fast det håller på att luckras upp. Se på pingisen, där spelar de med fyrtio bord samtidigt och det går bra. Det finns andra sätt att göra Davis Cup mer attraktivt för publiken. Jag vet att det bland spelare och tränare pratas om vad som skulle kunna förändras. Till exempel att det vore bättre med tre-sets-matcher. Folk har inte tid att sitta en fredagkväll och kolla 7-8 timmar tennis. Femsetare sliter dessutom på spelarna, många ska iväg till en ny turnering och spela direkt efter, kanske på en ny kontinent.

Vad har du för egna tennisminnen från Båstad och Davis Cup?
– Mina första minnen är från barndomen, då man satt som klistrad framför TV:n och tittade. Som ung var jag här och spelade själv. På 1980-talet tränade jag Janne Gunnarsson, som var med i DC-laget som mötte Jugoslavien. Senare var jag tillbaka som coach när Magnus Norman, då rankad tvåa i världen, vann Swedish Open 2000. En annan höjdare är när Robin Söderling 2011 bara släppte 13 game på hela veckan. Det skulle bli hans sista turnering och jag fattar än idag inte hur det gick att genomföra. Ingen utomstående kan förstå hur sjuk han faktiskt var.

Har vi svenskar orimligt höga förväntningar på dagens spelare?
– Absolut. Men den svenska tennispubliken är lite ursäktad. Alla hungrar vi ju efter framgång. Vi är bortskämda och det är många intresserade som varit med när det gick som bäst. Då är det självklart att vi gärna vill få fram något nytt för då blir det roligare att se Grand Slam etc. Men det ställs väldigt höga krav. Jag som är inne i det blir inte förvånad eller tycker det är katastrofalt när våra spelare åker ut i första omgången i Båstad. Så enkelt är det inte.

Vad har du till sist för goda råd till alla unga tenniskillar och -tjejer med ambitioner att kanske få representera Sverige i sådana här sammanhang?
– Passion och kärlek. Non Stop-hängivenhet. Man måste satsa 100 % och älska det… Det är inte realistiskt att tro vi kommer att ha någon Topp 20-spelare de närmaste åren. Jag jobbar och drömmer om det, men lite för få känner till vad som krävs. Det är rent ut sagt ett inferno man måste gå igenom för att bli världens bäste tennisspelare!

Att bli världens bästa tennispublik och sitta på läktaren och njuta är inte riktigt lika tufft. Den som vill veta mer om hur man bär sig åt kan gå in på tennis.se – där finns all information om Davis Cup i Båstad 16-18 september 2016.

Fiddes smultronställen på Bjärehalvön:
– Hotel Skansen. Jag har rest runt i över 25 år över hela världen och tycker det är ett av de bästa som finns. Njuter varje gång jag kommer innanför dörrarna. Förälskelse på alla sätt.
– Hela Tennisveckan är speciell. Träffar vänner, har det roligt och jobbar samtidigt. Otroligt inspirerande.
– Promenad uppe på Hallandsåsen, utflykt till Torekov försöker jag alltid hinna med.
– Äter gärna på Victoria uppe vid torget och på Fiskekajen nere i hamnen.

Text: Claes Kanold
Foto: Bengt Helmersson/Svenska Tennisförbundet

1 Trackback / Pingback

  1. Grand Prix Båstad 18 september | Bjäreliv

Kommentarerna är stängda.