Nytt matevent i Torekov

matitorekov1
Från vänster kockarna Alexander Falkheden, Kim Thomsen och John Englund. Foto Sia Andersson

G. Swensons Krog och Bjärefågel har som närliggande företag på Bjäre båda arbetat i många år för att stärka matkulturen på bygden och servera mat av kvalité på halvön och i Sverige. Den 1-2 maj firar man det tillsammans på G. Swensons Krog, med en meny baserad på Bjärekyckling.

– År 1990 så satt jag och Bjärefågels grundare Per-Olof Ingemarsson och spekulerade om framtiden och vad vi skulle göra med våra respektive företag. Tjugofem år senare har vi på var sitt håll byggt upp företag som är starkt knutna till Bjäre. Det vill vi gärna fira genom att göra något tillsammans, säger Jarl Toremalm, ägare av G. Swensons krog.
– Då kom idén att tillsammans erbjuda gästerna en matupplevelse baserad på Bjärekyckling och all den kunskap som finns hos G. Swensons. Den 1-2 maj gör G. Swensons en femrätters specialmeny på Bjärekyckling, säger Per-Olof Ingemarsson, vd för Bjärefågel.

G. Swensons kockar Kim Thomsen och Alexander Falkheden har tillsammans med Bjärefågels kock John Englund utvecklat en femrättersmeny där de använder alla delar av den nya långsamt växande Bjärekycklingen. Den kommer att framhävas på bästa sätt, med hjälp av bland annat tidiga vårprimörer.
– På menyn finns bland annat mousse på Bjärekycklinglever serverat på kryddbröd med päronpuré och friterad schalottenlök och stekt lårfilé av Bjärekyckling med sauterad spenat, rädisor och en sås på aprikos och pistage, berättar G. Swensons kökschef Kim Thomsen.
– Det ska bli spännande att smaka, säger Per-Olof Ingemarsson, som kommer att vara på plats båda kvällarna för att avnjuta menyn och prata med gästerna.
Vid årskiftet blev Bjärefågel först i Sverige med att föda upp den långsamt växande Rowan Rangerkycklingen.
– Vårt koncept har alltid fokuserat på djuromsorgen och vi har till exempel bara halva beläggningen i stallen jämfört med vad som är tillåtet i Sverige. Våra djur får heller inte någon antibiotika eller antibiotikaliknande medel. Med denna nya långsamt
växande kyckling har vi ännu bättre djuromsorg i våra stall.
– Framförallt så smakar den nya Bjärekycklingen otroligt gott. Den har fantastisk smak och en textur som gör den till en mycket intressant råvara. Därför känns arrangemanget den 1-2 maj väldigt kul, säger Jarl Toremalm och ler.