ABBA är drömgästerna på Malens Krog

malenskrog1

Nästa år har det gått tio år sedan Wai Huynh tog över Malens Krog. Filmfantasten med ursprung i Kina, Vietnam och Hässleholm blev krögare i Båstad och Bjäreliv har träffat honom för att pratat asiatisk mat, drömgäster och om han egentligen kan laga mat.

Hur hamnade du i Båstad Wai?
– Jag flyttade hit 2006 när jag köpte krogen. Jag drev tidigare en videobutik i Hässleholm och insåg att det att det var en nedgång i hela branschen på gång. Så jag ville hitta något nytt. Jag hade en restaurangutbildning sedan tidigare, som servitör, så jag tänkte att jag kunde hitta en kock och sedan skulle det vara löst. Riktigt så enkelt var det kanske inte.

Var det självklart att det skulle bli asiatisk inriktning?
– Min tanke var att asiatisk mat alltid funkar och på den tiden fanns det ingen sådan restaurang i Båstad. Sedan har jag mitt ursprung i Kina och Vietnamn så det är självklart att den maten ligger mig nära. Nu på senare år har det asiatiska köket verkligen fått ett uppsving och det kommer vi att arbeta ännu mer med framöver.

När flyttade du till Sverige?
– Jag kom till Sverige som båtflykting 1979 och hamnade då i Åhus. Vi hade lämnat Vietnam och hamnat i Indonesien. Där stannade vi i ett halvår samtidigt som vi sökte olika länder som vi kunde åka till. Vi visste inget om Sverige men vi var välkomna hit så vi åkte och placerades först på en asylmottagning i Åhus. Där stannade vi några månader sedan flyttade vi vidare till Sibbhult. Där gick jag i skolan och min pappa och mina bröder fick jobb på Scania.

Vad är det bästa med det asiatiska köket?
– Jag tycker nog det är att man tar en färsk produkt och får fram det absolut bästa från den i smak och konsistens med väldigt enkla redskap. Kombinationen mellan det salta, det syrliga och det söta i en wok är fantastiskt och dessutom hälsosam mat med väldigt lite mjöl och mjölkprodukter.

Är du själv bra på att laga mat?
– Jag tycker om att laga mat men tyvärr gör jag det lite för sällan. På jobbet trivs jag bäst ute i restaurangen där jag möter gästerna, jag trivs med det sociala. Hemma lagar jag mat när jag har känslan för det, jag älskar mat.

Vad är din egen favoritmat?
– Oj det är en svår fråga. Just nu är det nog vietnamesiska vårrullar med rispapper, som vi har på menyn. Sedan älskar jag vietnamesisk nudelsoppa med buljong som kokas på oxben, kryddor som lök, kanel, fänkål och anis, pho heter den och det är klassik husmanskost. Man kan servera den med skaldjur, kyckling eller biff men allra bäst är den med tunna strimlor av oxfilé. Från Thailand är det nog ris med krossad papayasallad och från Kina det mycket av den maten jag har hemifrån, ångkokt mat och mycket långkok.

Hur mycket påverkar du menyn?
– Jag kommer med idéer och förslag och är med och tar fram den men sedan är det kockarna som vet vad som går att genomföra.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Jag träffar mycket folk och jag lär jag mig faktiskt något nytt varje dag. Varje gäst har en historia och när han eller hon kommer in känner vi inte varandra. Men vi lär känna varandra genom maten, jag älskar det sociala och jag älskar att arbeta med människor.

Vad händer på Malens Krog i sommar då?
– På Malens Krog har vi lite nyheter på gång som kommer att märkas under året och i hamnen kommer vi att fortsätta med vår bod, det nya är att den nu kommer att heta Nudelboden och där kommer ni att träffa min son som kommer att vara där.

Har du någon drömgäst?
– Alla medlemmarna i ABBA hade varit kul att servera och prata med men drömgästen är även den som går härifrån nöjd och som kan rekommendera oss för andra.

Slutligen, vad hade du gjort om du inte jobbat med det du gör?
– Jag hade gjort om skolan och gjort det bättre, jag ångrar att jag inte tog tag i skolan när jag hade chansen. Men nu ser jag fram emot vårt tioårsjubileum nästa år!