Månadens bjäreprofil: Mats Ole Svensson

Månadens Bjäreprofil, Mats Ole Svensson, har prövat på det mesta och fascinerat omgivningen med sitt mångsidiga skapande. Trots en mycket diger meritlista hoppas den Torekovfödde multikonstnären fortfarande ha sina största projekt framför sig.

matsole1Redan som fyraåring, i samband med ett besök på Helsingborgsutställningen 1955, hittade Mats Ole Svensson sitt kall i livet. Nämligen att skapa.
– De hade en modevisning med Lasse Lönndahl, som gjorde ett väldigt starkt intryck på mig, berättar han. Jag blev så hänryckt att jag bestämde mig för att bli ”modekung i Paris” när jag blev stor.

Följaktligen satt Mats Ole hemma och sydde när klasskamraterna spelade fotboll eller trimmade mopeder. Ansträngningarna skulle visa sig bära frukt, då han senare kom in på Konstfack i Stockholm.
– Det var en hektisk och spännande tid, minns han. Samtidigt som jag kämpade som ensam kille på Konstfacks textillinje, gick jag även på Statens Dansskola. I samma veva fick jag dessutom anställning på SVT som kostymtecknare.

Mats Ole jobbade hos SVT i ett flertal år och var med i produktionen av allt från musikshower till kritikerrosade serier som Hedebyborna. Trots framgångarna ville han vidare och började som scenograf på Hamburger Börs. Genom sitt nya kontaktnät fick han plötsligt möjlighet att förverkliga barndomsdrömmen.
– Tillsammans med två andra svenska designers startade jag faktiskt en modefirma i Paris. Men tragikomiskt nog var det inte alls lika romantiskt eller glamoröst som jag hade förställt mig. Fransmännen var otrevliga, det regnade nästan hela tiden och vi fick slita som djur för att få det att gå runt.

Mats Ole återvände därför till nordvästra Skåne, där han drog igång designföretaget Moderna Mönster. För ungefär femton år sedan bytte den rastlöse mångpysslaren emellertid bana igen och började som textil- och musikallärare på Apelrydsskolan.
– Det har varit fantastiskt roligt med alla underbara elever. Jag har lärt mig minst lika mycket av dem, som de av mig. Men nu har jag bestämt mig för att gå i pension nästa år.

Han har dock inte för avsikt att lägga sig på sofflocket. Den nyvunna fritiden ska istället användas till att sjunga i coverbandet The Tomsons, till ”skötebarnet” Tyrannteatern i Ängelholm och till att måla tavlor. Ovanpå allt annat håller Mats Ole på att sätta upp ett bygdespel om det lokala skyddshelgonet Sankta Thora.
– Nej, jag är inte redo att gå ner i varv och skriva mina memoarer än, ler han. Jag hoppas nämligen att jag fortfarande har mina största och intressantaste projekt framför mig. Sankta Thora-legenderna har alltid fängslat mig. Nu vill jag göra en storslagen musikal på temat, som ska gå varje sommar i Torekov.

Efter många år ute i ”stora världen” är Mats Ole åter bosatt på Bjäre. Närmare bestämt i Möllhult utanför Rammsjö.
– Även om jag inte är riktigt förtjust i hur kommersiell och snobbig Båstadtrakten har blivit de senaste årtiondena, så är det skönt att vara tillbaka igen. Bjärehalvön är, trots allt, en av de vackraste platserna på den här planeten.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Jo, för mig skulle det vara en varm sensommardag, som börjar med ett skönt förmiddagsdopp. Efter en avslappnad brunch i trädgården tar jag en shoppingrunda och besöker ett par välsorterade loppmarknader. Framåt eftermiddagen stannar jag till på ett kafé och laddar upp med våfflor, för att orka med kvällens övningar. Dagen avslutas sedan i Båstad, där jag, tillsammans med goda vänner, njuter av bra musik, skön stämning och ett par glas vitt vin.

Mats Ole Svensson
Ålder: 60+
Äter: Skaldjur
Läser: Hermann Hesse och Émile Zola.
Lyssnar inte på: dansband eller fusionjazz
Hade velat träffa: Karl Gerhard på 30-talet

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Thomas Johansson, TOJ Photography