Månadens bjäreprofil: Kalle Andersson

I vår nya artkelserie bjuder vi på små personporträtt av intressanta Bjärebor. Den här gången har turen kommit till Karl ”Kalle” Andersson, bluesmusikern från Karstorp.

Kalle1

Även om Kalle Andersson till vardags är en uppskattad socialsekreterare, finns det många som främst tänker på honom som musiker. Ända sedan sjuttiotalet har han nämligen spelat och sjungit i olika blueskonstellationer.
– Mitt stora intresse för musikstilen väcktes när en vän gav mig mitt första Muddy Waters-album, berättar han. Kraften, ärligheten och de stora känslorna fångade mig direkt.

Störst framgångar har han haft i en formation med det intressanta namnet Little Stalin Bluesband.
– Det finns ingen politisk baktanke, förklarar Kalle leende. Istället kommer namnet från att min bandkollega, Stellan Larsson, i sin ungdom skämtsamt kallades ”lille Stalin”, eftersom han hade ett skägg som påminde om den sovjetiske ledarens. Tidigare hette vi Hoochie Coochie Band, men tröttnade på att inga arrangörer lyckades stava rätt till det. Ironiskt nog stod det ”I kväll Little Starlin Band” på den första affischen efter namnbytet, men sen dess verkar det ha sjunkit in, haha.

Kalle2Under årens lopp har Kalle och bluesvännerna i bandet glatt den skånska publiken vid många tillfällen. De har även hunnit med att vara husband på den populära krogen Holger Danske i Helsingör och uppträda på Sveriges största rockfestival.
– Vi spelade på Hultsfred 1987. Visst var vi lite av ”katter bland hermelinerna”, med tanke på att bland annat medlemmar ur Sex Pistols var bokade samma kväll, men konserten blev väldigt uppskattad. Enligt vissa rykten har vi fortfarande publikrekord på den scenen, i gott sällskap med Imperiet. Jag kommer aldrig att glömma känslan när jag tog första ackordet på gitarren och möttes av ett så överväldigande jubel att man knappt trodde det var sant.

Ett av Kalles största intressen vid sidan av musiken är båtliv.
– För mig fyller båten två viktiga funktioner. Å ena sidan gillar jag det kreativa i att snickra, måla och putsa på den. Å andra sidan är det en fantastisk frihetskänsla att komma ut på havet. Man känner sig lugn och harmonisk, samtidigt som det finns ett element av spänning med i bilden.

Han ser närmast fram emot sommaren, som förutom ett par efterlängtade båtturer, kommer att föra mycket annat spännande med sig.
– Så som det ser ut kommer jag att bli morfar någon gång i slutet av juni. Det är naturligtvis oerhört roligt och blir, på sitt sätt, början på ett nytt kapitel i mitt liv.

Trots att han tillbringat nästan fyra årtionden i Karstorp, utanför Förslöv, tröttnar Kalle aldrig på sin hembygds skönhet och avslappnade stämning.
– Om man bortser från att det ligger lite avsides och vettiga cykelvägar lyser med sin frånvaro, är det ett väldigt bra ställe att bo. Folk är vänliga och jag tycker om att ha jordbrukslandskapet runt husknuten.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Jo, min fru och jag vaknar tidigt en ledig sommardag. Det är ljumma 20 grader ute och nästan vindstilla. Vi öppnar fönstret och det enda man hör är fåglarnas kvitter. Sen brygger vi kaffe, äter frukost i lugn och ro och lyssnar lite på ”Ring så spelar vi”. Därefter packar vi matsäck för dagen, åker ut till Rammsjö, där båten ligger och väntar, kastar loss och tar en tur till Hallands väderö. Där solar och badar vi, äter och dricker gott, matar svanarna och njuter av tillvaron.

Namn: Kalle Andersson
Ålder: 57
Familj: Hustrun Birgitta, två döttrar och en bonusdotter
Läser: Kriminalromaner
Tittar på: Historieprogram
Äter: Allt och i synnerhet korv
Dricker: Vatten, pilsner eller gin och tonic, beroende på tillfället

Kalle3

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson