Månadens bjäreprofil: Vicki Strömblad

I vår artikelserie om intressanta Bjärebor har turen idag kommit till Vicki Strömblad, den levnadsglada frisören från Grevie.

VickiW1Man skulle lite skämtsamt kunna säga att Vicki Strömblad ”självfallet” skulle bli frisör, eftersom hon alltid trivts med saxen i handen, men i själva verket ”hängde det på ett hår” att hon hittade fram till sitt drömyrke.
– Jag brukade klippa mina kompisar redan på högstadiet, så intresset fanns där, men trots det sökte jag inte till frisörlinjen, berättar Vicki. Det krävdes nämligen höga betyg och jag var rätt skoltrött på den tiden. Därför gick jag restauranglinjen på Apelrydsskolan istället. Fast jag märkte snart att det inte kändes riktigt rätt. Det märkte läraren också, så hon skickade mig på praktik hos Fricks frisörer. Där föll pusselbitarna på plats och hösten efter bestämde jag mig att, trots allt, gå en frisörutbildning.

Efter viktiga och lärorika år på salonger i Båstad, Halmstad och Helsingborg har Vicki nu hittat hem på Hårtrollet i Boarp.
– Det är härligt att jobba på ett ställe där tempot är högt och det händer saker hela tiden. Det gör att jag ständigt ställs inför nya utmaningar.

Vicki uppskattar Bjärebornas känsla för stil. Några ”typiska Bjärefrisyrer” tycker hon dock inte finns.
– Nja, det skulle i så fall vara backslicken, som många unga killar skaffar sig under tennisveckorna för att matcha sin rosa Lacosteskjorta. Men den är nog snarare typisk för Båstadturister än för folk från trakten.

På fritiden är Vicki passionerad skosamlare, begeistrad rockfestivalbesökare och har ett medfött intresse för bilar och motorcyklar.
– Jag är uppvuxen med fyra äldre syskon på en stor gård som heter Ranvik. En av mina bröder samlade på bilar, så där fanns alla typer av rullande fordon man kan tänka sig. Självklart färgades jag av omgivningen och ville också sitta bakom ratten. Som genuin Bjärebo lär man sig köra traktor redan som femåring och inte en dag senare, haha.

Ett annat stort intresse är resor. Vicki har bland annat bilat runt i USA, festat loss i Barcelona, besökt Kreml i Moskva, vandrat i bergen i Andorra och lapat sol på paradisstränderna i Asien. Med jämna mellanrum tar hon även en sväng till sin mammas hemland, Holland.
– Amsterdam är en vacker och pittoresk stad med en skönt liberal stämning. Jag är även förtjust i den holländska mentaliteten. De är öppna, gästvänliga och lever liksom för dagen. Det passar mig perfekt, eftersom jag också är spontan och levnadsglad. Överlag är det underbart att
ha ”ett andra hemland”. När mina barn blir lite äldre kommer vi absolut att åka ner ett par veckor varje år, så att de också lär känna kulturen.

Nu i maj står ett Italienbesök på agendan.
– Jag har en kompis som är bosatt i Venedig, så det känns som ett gyllene tillfälle att hälsa på och samla inspiration inför sommaren. Italienarna är ju kända för att ligga i framkant vad gäller mode och trender.

Trots fascinationen för andra länder är Vicki, innerst inne, mycket hemkär.
– Hur roligt det än är att vara ute på äventyr börjar jag längta hem redan efter en vecka, erkänner hon med ett skratt. Jag har bott på nästan tio olika ställen i Bjärebygden, så den här trakten har gjort ett djupt avtryck i hjärtat.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– En drömdag skulle börja hemma hos min mamma, Lydia, i Mäsinge. Solen skulle skina och alla 25 i familjen skulle vara samlade. Glatt och högljutt, med andra ord. Sen grillar vi vid Hovs Hallar på kvällen, med solnedgången i bakgrunden. Det är sådana dagar man lever för!

Vicki Strömblad
Ålder: 29
Lyssnar på: Allt från reggae till hårdrock
Äter: Choklad
Dricker: Varm choklad
Framtidsdröm: Vill bygga ett hus på åsen.

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson