Månadens bjäreprofil: Ingrid Ohlsson

I vår artikelserie om intressanta Bjärebor har turen kommit till Ingrid Ohlsson, den positivt tänkande entreprenören från Torekov.

Ingrid

För Ingrid Ohlsson har livet alltid handlat om att se möjligheter, inte problem. Hon är av den bestämda uppfattningen att det mesta är genomförbart, bara man vågar försöka.
– Man lever bara en gång, så det gäller att göra det bästa av tiden man fått, poängterar hon. Varför utgå från att saker är omöjliga och säga ”det går inte” istället för att pröva vingarna och se hur långt man kan komma?

Ingrids positiva livsinställning lyser igenom när man tittar på hennes mångfacetterade meritlista. Förutom åtskilliga stora projektledarjobb har hon varit konferencier och föreläsare, jobbat som kulturarbetsförmedlare, haft juryuppdrag i nöjesbranschen och drivit en nattklubb.
– Man skulle kunna säga att den röda tråden varit mötena med spännande människor, förklarar hon. Jag är glad över att ha träffat och samarbetat med så många personligheter. Det har både varit lärorikt och väldigt roligt!

Att försöka finna glädje i allt hon gör, är viktigt för Ingrid. Bland vänner och kollegor är hon känd för att leva efter den egenhändigt myntade devisen ”Vi bör se till att ha roligt, annars blir det tråkigt och då är det inte kul”.
– Självklart innehåller livet även jobbiga perioder, men jag tycker att man ska fokusera på ljuspunkterna. Tillvaron blir mycket vad man gör av den, så varför inte försöka le så mycket som möjligt?

Ett av Ingrids huvudprojekt de senaste åren har varit det egna företaget Hjärtans (G) Hjärna. Det handlar om något så kreativt som ett ”inspirations- och produktionsbolag”.
– Ambitionen är att ge människor mod att våga följa sina drömmar, berättar hon. Alla har stor potential inom sig. Det gäller bara att väcka den och använda den rätt. Jag vill uppmuntra klienterna att följa sitt hjärta, gärna göra det och samtidigt få med hjärnan.

En viktig del av verksamheten är produktionen av intervjufilmer, där inspirerande personer berättar om sina liv.
– Som ung älskade jag Lasse Holmkvists tv-show ”Här är ditt liv”. Speciellt avsnittet med Lill-Babs gjorde ett starkt intryck. Men det är inte bara kändisar som har upplevt intressanta saker. Alla har en historia att berätta och vi kan lära mycket från våra medmänniskor. Personerna jag intervjuar är goda förebilder på ett eller annat sätt. Tanken är att deras erfarenheter och kunskaper ska väcka kämpaglöd, enligt modellen ”kan de, så kan väl jag också.”

Fritid är något av en bristvara i Ingrids liv. Med jämna mellanrum försöker hon dock ge sig ut på längre resor. Häromåret besökte hon Uganda, som gjorde ett starkt intryck på henne.
– Det var givande att komma till ett land där folk har lite annorlunda värderingar. Afrikanerna lever i nuet på ett imponerande sätt. Jag tyckte om hur de gladdes över små saker och alltid hade tid över för en pratstund. De styrs inte av klockan eller pressas av samma prestationskrav som vi i norra Europa. Vi kan lära oss mycket av dem.

Ingrid kommer ursprungligen från södra Skåne, men bor sedan många år tillbaka på Bjärehalvön.
– Jag är djupt förälskad i landskapet, avslöjar hon. De gula fälten och den storslagna havsutsikten är som balsam för själen. Det är verkligen en ynnest att få bo på ett så vackert ställe!

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut?
– Den får gärna börja med en avslappnad frukost med familjen. Efter en skön promenad längs stranden packar vi en liten matsäck och åker ut på havet. Där stänger vi av mobiltelefonerna och glömmer alla plikter för ett par timmar. Det är en sällsynt och underbar lyx att bara få existera.

Ingrid Ohlsson
Ålder: 48
Bosatt: Torekov
Äter: Uppskattar alltid en god bit kött
Dricker: Rött vin
Läser: Gärna biografier och rekommenderar Zlatans härliga bok

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson