I huvudet på Micke Hammarström

Han brinner för idrotten och rörelseglädjen hos barn och ungdomar. Med sina läger sysselsätter han nästan tvåhundra barn varje sommar. Han har tränat Henrik och Joel Lundqvist och flera framgångsrika ishockeyspelare under deras ungdomsår, är dansk förbundskapten och hamnade egentligen i Båstad av en ren slump. Till råga på allt har han ett råd till byns politiker som inte går av för hackor. Vi har träffat fantastiska Micke Hammarström.

Micke, sammanfatta vad du jobbar med i en mening!
– Egen företagare med idrotten och rörelseglädjen som grund, min kärnverksamhet sedan tio år tillbaka är min sommarlägerverksamhet och utöver det arbetar jag med arrangemang under skolloven och i en mindre skala även för konferensgrupper. Sedan arbetar jag även som förbundskapten för det danska J-17-landslaget i hockey och snart börjar jag arrangera sportresor. Men nu blev det nog två meningar trots allt, tre till och med, när jag lägger till att jag sköter om ett student- och lägenhetshotell här i Båstad.

Hur kom det sig att du började med dina läger Sport och Äventyr Camp Båstad?
– Grunden är egentligen de läger jag själv var på som barn, i regi av KFUM/KFUK på Lövudden i Västerås. Det var massor med sport och rörelseglädje och jag älskade det. När vi sedan, jag och min familj, flyttade hit för tolv år sedan såg jag att det fanns ett behov för detta, både hos lokalbefolkningen och sommargästerna. Jag fick uppfattningen om att det saknades sommaraktiviteter och att många unga bara drev omkring nere i hamnen och såg en möjlighet att skapa något mer meningsfullt.

Tio år, hur har den resan varit?
– Vi har kämpat, det måste jag säga, för att få det att fungera. Idag börjar vi närma oss de volymer som krävs för att det ska fungera att driva som ett företag egentligen. Precis som för så många andra lokala näringsidkare är det inte båstadborna som kommit att bli vår egentliga målgrupp utan besökarna. Varje år sysselsätter vi 150-200 barn under de här veckorna och många är återkommande, inte minst har vi en del utlandssvenska barn, vilket är väldigt roligt. Jag har haft turen att bygga upp en stab med medarbetare, varav de flesta studerar till olika former av lärare på högskolan eller har ett fantastiskt engagemang och här har ett meningsfullt sommarjobb.

Vad betyder Båstad för att du lyckats?
– Jättemycket. För det första har vi en helt fantastisk miljö som omger lägret. Vi utgår från vår bas Apelryd med hav, strand, natur, kullar och berg som omger oss. Förmodligen en av de vackraste platserna i Sverige. Sedan har vi sommaren i Båstad med tennis, segling och allt annat som händer och sist men inte minst har vi alla de kompetenta samarbetspartners som gör att allt fungerar. Jag arbetar helst så lokalt jag kan med aktörer som Mat & Möten, Stora Blå, Apelrydskolan, Sportshopen, SpeedCats, tennisen, Scandinavian Resorts och många fler. Allt detta tillsammans bidrar till att våra läger blir vad de är.

Vad gör du resten av året?
– Via Sport Äventyr Camp Båstad så har det växt fram avknoppningar i form av aktiviteter på höstlov, påsklov och sportlov i samarbete med Scandinavian Resort, först på Hotel Skansen och numera på Hotel Riviera Strand sedan ett år tillbaka. Vi bygger upp ett helt sportland för barnen där de kan aktiveras, leka och ha roligt. Utöver det har vi även skapat en barnklubb på hotellet, Flamingo heter den. Mot en mindre entréavgift är det idag öppet för alla under skolloven, även båstadbornas barn.
Ett annat ben som växt ut är det här med konferensgrupper, folk som besökt hotellet på lovet med sina familjer och sedan vill ha ett liknande upplägg på konferensen med jobbet, med sport och rörelseglädje som grund.

Vad driver dig?
– Grunden är en väldigt stor kärlek till idrotten. Det kan låta som en klyscha men jag har förmånen att ha fått arbeta med mitt stora intresse, både som anställd och som egen företagare. Idag har jag möjligheten att kombinera verksamheten med barn och ungdomar med hockeyn och det är väldigt roligt.

Hockeyn ja, berätta mer om den!
– Jag är förbundskapten för danska J-17-landslaget sedan tre år tillbaka. Faktum är att jag har jobbat med hockey i 25 år, både på deltid och heltid med ungdom- och juniorutveckling. I föreningar som Rögle, MIF Redhawks, Jonstorp och på förbundsnivå med projekt för både skånes- och svenska hockeyförbundet och nu alltså i Danmark.

Vad innebär det att vara förbundskapten?
– Vi har sex till åtta samlingar per år så det är stor skillnad mot att leda ett klubblag. Man har så mycket energi när man träffas och alla är så laddade. Utvecklingen har varit imponerande i Danmark och idag är alla landslag rankade topp 12-16 i världen.

Hur kom det sig att ni hamnade i Båstad egentligen?
– Egentligen kan vi tacka hockeyn för det också, livet är tillfälligheter. Vi bodde vid den tiden i Danmark men hade bestämt oss för att flytta till Sverige. En helg skulle vi upp till Göteborg och på färjan över sundet köpte vi NST och såg en annons om en lägenhet med utsikt. På vägen upp längs E6 pratade vi om Båstad och sa att där borde man väl kunna bo, så vi åkte och tittade på lägenheten och fastnade helt. Vi körde ner till parkeringen vid Malenbadet och satt och pratade, jag ringde Peter Lundqvist, som då var turistchef och som jag kände via hockeyn, och frågade och han sa direkt att Båstad var en perfekt plats för barn att växa upp på, så vi tog honom på orden.

På tal om Lundqvist, visst har du tränat Henrik och Joel?
– Absolut, under deras tid i ungdomslagen i Rögle. Det laget med killar födda 81-82 var helt fantastiskt, med inte minst underbara föräldrar och övriga i ledarteamet.
Förrförra sommaren ringde Henrik och frågade om jag ville vara med i en dokumentär i samarbete med ESPN och Walt Disney-production. Där de valt ut de tio största idrottsprofilerna och om hur de blev stjärnor. Såklart jag ville så de flög hit och vi träffades i Göteborg och nu är ”Becoming Henrik Lundqvist” klar och jag fick den för någon månad sedan. Stolt över att få vara en liten del av denna dokumentär över en av våra mest framgångsrika idrottsmän.

Hur är Båstad och Bjärehalvön generellt som idrottsort?
– Om man tittar inom turismen i landet så är idrotts- och hälsoturismen det snabbast växande segmentet. Tennisen har skapat grunden i Båstad och vi är duktiga men det finns så mycket mer att hämta och det är nu möjligheten kommer. Vi måste satsa tillsammans, kommunen, näringslivet och de lokala föreningarna. Vi pratat mycket om Swedish Open men tänk på alla de ungdomsturneringar som arrangeras varje sommar inte minst via tennisen, de ger så mycket till byn på alla plan. Massor av mervärden.

Hur skulle du vilja utveckla idrotten i Båstad om du fick mandaten?
– Vi ska satsa på all idrott och bredda utbudet, med nya Örebäcksvallen får vi ytterligare en fantastisk arena som grund, och sedan bygger en sim- och ishall vid Drivan. Sedan har vi allt. Tänk att skapa ett eget sydsvenskt Bosön med utbildning, träningsläger och allt däromkring. Det skapar inflyttning, turism och gynnar näringslivet enormt. Sedan måste vi få tillbaka idrotten och rörelseglädjen till skolan igen, var tog fritidsledarna, skolidrottsföreningarna, friluftsdagarna, gympatimmarna, bollen och leken vägen? Och slutligen så måste vi få till ett idrottspolitiskt program, vid varje val är det bara några luddiga rader om vad våra kommun politiker vill med idrotten i deras valmanifest.

Slutligen, berätta kort om din nya satsning på resor.
– Idrotten och resebranschen är det jag jobbat med, den bästa utbildningen jag fått är mina sex år utomlands på Fritidsresor/Sportresor.
Resebranschen har alltid intresserat mig och jag gjorde en avstickare för några år sedan och har inte kunnat släppa det. Nu har jag hittat en etablerad sport- och upplevelsearrangör som jag inlett ett samarbete med så jag får tillgång till deras utbud av resor samtidigt som jag kan skräddarsy mina egna resor, det kommer att bli otroligt kul.
Vi lanserar innan årsskiftet, en ny utveckling för mig och företaget!