Syskonen Helena och Roger driver Strandpensionatet framåt

Det är nu 15 år sedan Roger och Helena tog över det lilla Strandpensionatet i Skummeslöv och deras lilla sommarprojekt har idag utvecklats till att bli inte bara en White Guide-prisad restaurang utan även en fullfjädrad hotell- och konferensanläggning, om än i liten skala.

Att Helena och Roger ens hamnade i Skummeslöv har de att tacka farmor och farfar för. Det var i deras lilla stuga, alldeles bredvid Strandpensionatet de tillbringade sina barndoms somrar, så de är sedan länge hemmastadda i den lilla kustorten.

Det var 2002 som Strandpensionatet blev till salu, pensionatet var då igenbommat sedan länge och nu kände Iris som drivit det i många år att det var dags att lämna det vidare till en ny generation. Helena och Roger fick frågan om att ta över och efter ett rådslag i familjen bestämde de sig för att slå till och ta över verksamheten som då bestod av kiosk och minigolf.
– När vi tog över hade Strandpensionatet varit igenbommat i 15 år, berättar Helena, trädgården var helt igenvuxen och allt var mer eller mindre övervuxet och förfallet. Det regnade dessutom in överallt.

De började med att rusta upp den främre delen av strandpensionatet för att öppna ett våffelcafé och snart började förfrågningarna trilla in om att få hyra stället som festlokal. Roger och Helena bestämde sig för att fortsätta med renoveringen så när sommarsäsongen var slut var det bara att hugga i, Helena jobbade vid denna tidpunkt som resesäljare i Helsingborg och Roger var kock i Göteborg så renoveringarna fick skötas på helgerna.

Och så såg det ut de första åren, sommartid tog de tjänstledig för att driva verksamheten i Skummeslöv medan de resten av året var upptagna med sina ordinarie jobb på annan ort, helgerna tillbringades i Skummeslöv med renovering och uppfräschning.
– Vi hade nog egentligen ingen tanke alls på att detta skulle bli en heltidssysselsättning, berättar Helena, och en restaurang kändes exempelvis väldigt avlägset då det enda kök som fanns låg i källaren och var utdömt sedan länge.

De första fem åren var Strandpensionatet en ren sommarverksamhet, efter hand blev säsongen längre, mors- och farsdag tillkom och det blev allt svårare att få tiden att räcka till. Trots att Strandpensionatet tog så mycket tid från deras ordinarie jobb var de ändå tvungna att tacka nej till förfrågningar då de helt enkelt inte var på plats och nu började det bli dags att bestämma sig för om de skulle satsa fullt ut eller inte.

Och en satsning blev det, Strandpensionatet förärades med ett helt nytt restaurangkök och 2006 öppnades restaurangen, det var en chansning men syskonen bestämde sig för att ge det fem år för att se hur det funkade.

Att jobba ihop som syskon funkar enligt dem båda hur bra som helst, en av förklaringarna kan vara att uppdelningen dem emellan är solklar, köket är Rogers domäner medan Helena håller i bokningar, personal och administration.
– Jag lägger mig aldrig i köksdelen, säger Helena och Roger är aldrig involverad i mina bokningar så på så vis är det ganska uppdelat, vi kompletterar varandra bra.

Roger är praktiker och Helena en väldigt duktig administratör och de enas skrattande om att det där med att byta sysslor inte låter som någon vidare bra idé. Men att jobba tillsammans funkar alldeles utmärkt. Då Roger och Helenas föräldrar bor i Skummeslöv är även de på Strandpensionatet dagligen, pappa har hand om alla papper och mamma går lite som en husfru, tar hand om blommorna och håller det allmänt snyggt och trevligt.
– Det är nog ganska unikt, säger Roger, dels att vi jobbar ihop men kanske framförallt att vi fortfarande håller sams. Det är nog ingen som har träffat sin familj så mycket som jag de senaste 15 åren, och det är ju absolut ett privilegium.


I år är det femton år sedan Roger och Helena fick möjlighet att ta över Strandpensionatet och det har onekligen hänt en hel del sedan dess.

Skummeslöv är en ort som förändrats mycket de senaste åren och det är någonting som man givetvis märker av även på Strandpensionatet.
– När vi öppnade här var det många som stängde ner sina stugor i oktober och öppnade upp dem till påsk, säger Helena, men nu tillbringar många stugägare helgerna här hela året.

Idag har de gott om stammisar i restaurangen och gästerna är alltifrån barnfamiljer till den äldre generationen som gärna kommer när något skall firas. 2015 blev de nominerade i White Guide första gången och även det är något som ökat tillströmningen av gäster.
– Vi märker att det är en del som är ute och kör efter guiden men det har nog framförallt lockat folk från Halmstad och det är ju jättetrevligt att de vill komma hit till oss i Skummeslöv.

Idag är de fyra heltidsanställda på Strandpensionatet, de har ett antal timanställda till sin hjälp på kvällar och helger och sommartid är personalstyrkan uppe i hela 16 personer.
– Men visst kan det vara tufft att driva restaurang här ute, säger Roger, både med beläggning och inte minst med personal. Man har alltid ett antal gäster som inte bokar utan bara ramlar in och då är risken att vi står där med full matsal och alldeles för lite personal. Det är ju lättare i större städer där man har mer folk i omlopp, men vi planerar personal lite efter bokningarna, så ibland är det svårt.

En avgörande faktor för den åretrunt-öppna restaurangen är hotelldelen som stod klar 2013, den används flitigt, sommartid till badgäster och vintertid till konferenser. En konferensanläggning som denna, i det lilla formatet, upplevs av många som lyxigt och med ett läge mitt emellan Malmö och Göteborg är Strandpensionatet populärt för konferenser.

Till sommaren kan Skummeslöv även stoltsera med en badbrygga och denna är till stor del Helenas förtjänst då hon för några år sedan var den som åter lyfte frågan i Badortsföreningen. De senaste tre åren har de jobbat hårt med frågan och nu är det alltså äntligen dags.
– Ja, den har vi kämpat hårt för, säger Helena. Vi har jobbat tätt med kommunen de sista åren och nu har det äntligen gett resultat.

En badbrygga handlar enligt Helena både om tillgänglighet och utveckling för orten och hon jämför Laholms kommun med sina 12 kilometer sandstrand och ingen brygga med Båstads kommun som har hela 27 st bryggor, en eller ett par i Laholm hade alltså inte skadat.
– Vi har väldigt mycket tång som samlas i Skummeslöv vilket gör att många drar sig för att bada och det är givetvis jättesynd. Och folk behöver inte vara oroliga, det kommer inte att bli som i Brighton med disco och karuseller utan här handlar det helt enkelt om att kunna bada och inget annat.

Men än är det inte dags för badbrygga, just nu förbereds julborden och snart är det full fart fram till och med 20 december, sen är det dags att stänga ner Strandpensionatet för lite välbehövlig ledighet. I januari månad håller pensionatet stängt för gäster men helt lediga är Roger och Helena inte, med hotell och restaurang är det alltid något som skall underhållas.
I januari börjar planeringen av nästa säsong och i mitten på februari drar det igång igen. Då är de tillbaka igen, pigga, utvilade och redo för nästa säsong.

TEXT & FOTO: MARTINA LINDH LIDBERG