Golf på Bjäre

Golfen på Bjäre har gamla anor, här har det spelats golf i snart ett sekel. 1930 invigde Båstad GK sin 18-hålsbana vilken är Sveriges näst äldsta golfbana. I restaurangen hänger svartvita bilder på gamla kungar och andra celebriteter som spelat golf på banan. Här har kungligheter så som Kung Gustav V, Kung Gustav VI, Prins Sigvard, Prins Carl Johan och Prins Daniel njutit av den härliga utomhussporten som golfen är. Båstads GK kan stoltsera med Bjäres äldsta golfbana men Torekovs golfklubb är äldre som klubb, Sveriges 4:e äldsta.

golf1

Golfen i Sverige blommade under början av 2000-talet. Sedan dess har det varit trögare för många klubbar. Nu går golfen i stort mot en ny tid då gamla värderingar omprövas och sporten behöver förnya sig så det passar in för både gamla traditionsbundna golfare och yngre med dagens ideal. Det är inte alltid så lätt för en småbarnsförälder mitt i karriären att hitta fem timmar som ostört kan ägnas åt golfen. De senaste åren har många golfklubbar i Sverige fått det väldigt svårt och just nu byggs inga nya banor i Sverige och det talar sitt tydliga språk.

På Bjärehalvön finns totalt 123 hål på sex golfklubbar med olika typer av banor och filosofi. Klubbarna kan stoltsera med att vara några av de som har längst öppet i hela landet tack varje det milda klimatet och den gynnsamma marken. Golfklubbarna är i bokstavsordning: Bjäre, Båstad, Sönnertorp, Torekov, Åkagården och Äppelgården. Förutom dessa har vi på Bjäre även Indoor Golf Academy där golf kan tränas och spelas inomhus på simulatorer när mörkret och kylan blir för påtaglig under vintern.

Klubbarna på Bjäre har olika traditioner och inriktningar. Båstad GK har två 18-hålsbanor, Sönnertorp har endast 9 hål. De övriga har traditionella 18-hålsbanor. Totalt har golfklubbarna nästan 7000 aktiva medlemmar vilket är väldigt mycket med tanke på kommunens ca 15 000 invånare. Att mer än hälften av medlemmarna inte är Bjärebor eller närboende överraskar nog ingen men bevisar åter Bjäres stora dragningskraft på resten av Sverige. Att golfen ska bli mer tillgänglig för alla känns som en röd tråd på Bjäres golfklubbar. Beroende på vart i livet du befinner dig så finns olika önskemål på golfandet och allt kan uppfyllas på våra fina anläggningar. Det satsas även mycket på juniorer för att få en fortsatt tillväxt av golfare. Det arrangeras knatte- och juniorträningar, golfcamps samt andra ungdomsaktiviteter i samarbete med skolor och andra idrottsklubbar.

Tiden då det krävdes handikappintyg för att få använda golfbil är förbi och alla klubbar med golfbilar erbjuder nu dessa till alla som har körkort för att möjliggöra snabba rundor då beläggningen på banan tillåter detta. Att kunna ta en snabbrunda på två timmar uppskattas också av många som är mitt uppe i livet med barn och karriärer att ta hand om. Flera av golfklubbarna erbjuder reducerad greenfee för 9 hål på sina banor och alla är ju öppna för kvällsgolf där du går så många hål du hinner med innan solen går ner och ljuset försvinner.

Några av klubbarna har infört de nya typerna av banlängder kallat hektometersystemet. Detta innebär att de finns flera olika banlängder att välja på och alla är slopade så om alla i bollen vill gå från samma tee så är det möjligt.

Åkagården bygger nu en korthålsbana som kommer invigas i sommar. Den kommer att ha 6 hål och vara öppna för alla att spela på. Ett bra alternativ för de som vill prova på sporten utan att ha tagit grönt kort.
Båstad GK återställer greenerna på gamla bana till ursprungsstorlekarna vilket innebär att de blir större. De har även byggt om 30 utslagsplatser inför säsongen.
Torekovs golfklubb, som grundades 1924, firar 90 år i år vilket kommer uppmärksammas med olika arrangemang, bla av klubbens hickorygolfare. Där byggs även en enklare övningsbana (Thora Links) med 5 till 6 hål som kommer vara öppen för alla.
Skånes golfdistrikt har fått uppdraget att genomföra Golf-SM i sommar och en av deltävlingarna kommer till Bjäre. Den 8-9 juli arrangeras deltävlingen SM Far & Son på Båstad GK.
Bjäre GK har ny krögare och ny Pro för säsongen. Det kan det hända att det blir ett golfrelaterat event med VM94-laget i fotboll som spelar en jubileumsfotbollsmatch på Örebäcksvallen i slutet av juni.

Kort sagt erbjuds det golf till alla på Bjäre. Från ickegolfare, de nyfikna och sällanspelare till de riktigt inbitna. Alla klubbar förutom Sönnertorp har även restauranger som erbjuder bra mat i trevlig miljö. Du behöver inte vara golfare för att besöka dem!

Text & Foto: Peter Jakobsson