Från Torekov till Sri Lanka

Torekov_SriLanka2-big

De gjorde det som många drömmer om. Sålde prylarna, packade väskan och hoppade på flyget. På plats i Sri Lanka är det surf och yoga som gäller kombinerat med studier på distans. Bjäreliv har intervjuat två unga bjärebor som valt en lite annorlunda väg i livet.

Att göra en intervju via mail och Facebook är lite speciellt. Men eftersom Linn Lundgren och Petter Toremalm befinner sig på andra sidan jordklotet, på Sri Lanka, är det den absolut bästa lösningen trots allt. Nackdelen skulle kunna vara att vi inte riktigt vet vem av de båda det är som svarar på våra frågor men eftersom de ändra verkar vara oskiljaktiga i allt de gör så känns det som att det spelar mindre roll.

Hur var sommaren hemma på Bjäre i år?
– Vi älskar Bjärehalvön. Och sommaren var helt magisk med tropiskt väder, mycket jobb och många morgondopp. Vi jobbade på G Swensons nästan dygnet runt från det att vi flyttade från Malmö till Torekov i juni tills vi flyttade till Sri Lanka första veckan i september. Vi satsade ännu mer på Farmers Market i G Swensons lada och det var väldigt lyckat, marknaden med mat, musik och mingel är ju något vi blivit inspirerade till under våra resor. Det är skitkul att det finns intresse och möjlighet att driva den typen av marknad på Bjäre.

Var det enbart jobb eller hann ni njuta lite av sommaren?
– När vi inte jobbade i restaurangen fotograferade vi bröllop och fester samt byggde hemsidor på övrig tid. Ändå hann vi med ett par magiska dagar på Hallands Väderö, då känner man att man är på rätt ställe.

Men nu har ni alltså lämnat Bjäre och flyttat till Sri Lanka? Berätta!
– Det stämmer! Vi har länge haft en dröm om att flytta utomlands, iallafall på halvtid. Vi har letat efter en plats med palmer, god mat och vågor som rullar in varje dag och den har vi hittat på Sri Lanka. Så nu inför sista året på våra utbildningar vid Malmö Högskola bestämde vi oss för att studera på distans från Sri Lanka och se hur det är att bo där. Samtidigt som vi avslutade våra tentor i juni så sade vi upp vår lägenhet i Malmö. Vi sålde en tredjedel av alla våra saker, skänkte bort en tredjedel till bättre behövande och ställde resten i ett förråd. Med oss tog vi i princip bara badkläder, datorerna, kamerorna, surfbrädorna och ett par chokladkakor. Det är det härliga med att lämna Sverige för tropiska breddgrader, man behöver inte alla de där sakerna här, och att vara utan dem är oerhört befriande.

Torekov_SriLanka1

Enligt er blogg så är det surf och god mat som gäller, är det vad livet går ut på?
– “Eat, sleep, surf and repeat” summerar vår liv ganska bra. Men kanske är det lite förskönande..
Vi både jobbar från våra datorer samt pluggar heltidsstudier på distans. Det händer väldigt sällan att vi ligger och rullar tummarna på en strand. Men på Sri Lanka är det bra mycket lättare att surfa varje dag än vad det är i Sverige.

Hur ser planerna ut framöver?
– Dricka kokosnötter varje morgon. Surfa och yoga varje dag. Göra våra fältstudier vilket kanske inte är så lätt som vi tror. Och sedan om vi känner att detta livet är vad vi drömmer om så kommer vi antagligen försöka bygga upp ett permanent liv här nere. Dock kommer vi alltid komma hem till somrarna på Bjäre!

Har ni hunnit sakna något av Sverige ännu?
– Familj och vänner och choklad. Såg att Marabou släppt en ny choklad med smak av “salta mandlar”, det fick det att knipa till i mitt, Linns, hjärta. Tur är att det finns värre saker att sakna och att många i vår familj kommer och hälsar på oss!
En känd svensk politiker brukade säga att han var hallänning, svensk och europé.

Känner ni er som bjärebor och världsmedborgare eller vad är hemma?
– Vi kommer alltid räkna oss själva som bjärebor, men det är sant att de senaste årens resor gjort att vi känner oss hemma på många olika platser i världen. Just nu känns Sri Lanka väldigt hemma. Jag tror att bara vi har varandra så har vi ett hem. Home is wherever I’m with you! Klyschigt men sant.

Torekov_SriLanka3-big

Många drömmer om att ta steget att förverkliga sina drömmar, vad är ert råd, ni gjorde bevisligen det.
– Försök att visualisera vilket liv du vill leva och jobba sen aktivt för att förverkliga den bilden. Låter kanske flummigt, men det hjälper att ha en bild inuti huvudet att sträva efter. När jag gick hemma på gatorna i Förslöv där jag växte upp så drömde jag mig bort till exotiska öar med stränder och palmer. Jag är tacksam att både Petter och jag har samma bild av hur vi vill spendera vårt liv. Så småningom blir drömmen till verkligen och då är det dags att måla upp nästa bild. Sluta aldrig drömma! (Linn)
– Livet är ett äventyr. Ta steget ur “the comfort zone” och följ dina drömmar. Ge inte upp. Le, var ödmjuk och ha kul så kommer allt gott komma till dig. Och sluta inte drömma. Var hittar du din inspiration? Jag hittar min i havet. Havet är ett mäktigt element, det är från havet vi alla kommer och det är hittar jag mitt lugn. Hitta din rymd och var där så mycket du kan. Sen måste du tvinga dig ut i det okända. Jag ser det som ett äventyr. Utmana dig själv, våga ta steget, var ödmjuk och var nyfiken så kommer allt gott komma. (Petter)

Undertecknad skribent i den lokala tidningen avslutar artikeln och kikar på bilderna som Linn och Petter skickat. Utanför fönstret strilar regnet ner och jag inser att jag måste ut och köpa kaffe, imorgon ringer väckarklockan vid 06.00 och det är dags att ta sig an en ny vecka. Jag undrar om Peter och Linn har väckarklocka?

Följ parets liv på www.sunshinestories.com.