BLUE DREAM RESORT Ett svenskt hotell i Brasilien

I nordöstra Brasilien, i den lilla fiskebyn Barra Do Cunhaú, ligger Blue Dream Resort. Hotellet är det enda i byn och har med sin restaurang och fantastiska poolområde kommit att bli en favorit för många skandinaver. Läget precis vid stranden gör knappast det hela sämre. Välkommen till Blue Dream Resort.

bluedream1

Barra Do Cunhaú är en liten by. Likheter finns med Båstad, med sin ringlande bygata och sitt läge direkt vid havet. Här bor några tusen fasta invånare, men även en hel del semesterboende. Bland dessa finns fyrtiofem svenska familjer som här hittat sitt paradis, förmodligen tack vare att ett svenskt par bröt isen och flyttade hit för drygt tio år sedan.
– Jag och Terese hamnade här av en slump och vi visste direkt att det var här vi ville bygga vårt hotell, berättar hotellets VD Ola Birgersson. Genom åren har vi sedan hjälpt en hel del svenskar att köpa eller bygga egna boenden här nere och nu är det en hel del som har detta som sitt vinterboende. Dock är vi fortfarande bara två svenska familjer som bor här året om.

Blue Dream Resort är inget stort hotellkomplex. Här välkomnas du till ett personligt hotell där du som gäst snabbt känner dig hemma. Oavsett om du föredrar att göra just ingenting eller om du vill uppleva nya saker under hela vistelsen så är detta rätt plats. För den som vill ha nattliv och fest ligger semesterorten Pipa bara en taxiresa norrut längs kusten.
– Vi arrangerar allt från båt- och fiskutflykter till buggyturer och ridning. Vi är flexibla och vårt mål är att våra gäster alltid ska få en upplevelse som de bär med sig under lång tid, berättar Ola. Vi uppmanar alltid våra gäster, redan vid bokningen, att aldrig tveka att fråga oss. Vi löser det mesta!

Alla rum på hotellet är rökfria och håller hög standard. Här bor upp till tre personer bekvämt och den stora uteplatsen, eller balkongen, är som gjord för umgänge. Samtliga rum har havsutsikt och avståndet till poolområdet är aldrig mer än några meter för den som föredrar det framför stranden. Av de totalt arton rummen är tio av dessa så kallade juniorsviter. Det innebär bland annat större sällskapsytor, pentry och större badrum. Helt klart är att oavsett vilket rum du väljer kommer du att sova gott till ljudet av havet som slår mot stranden.

bluedream2

I huvudbyggnaden ligger hotellets restaurang som inför årets säsong fått en rejäl ansiktslyftning och ett helt nytt koncept. La Mesa kombinerar på ett förtjänstfullt sätt det klassiska brasilianska köket med inspiration från Sverige och medelhavet. Här finns garanterat såväl mat och dryck som kommer att göra att du vill återvända. Skulle du känna för att byta miljö för en kväll så hjälper hotellets medarbetare gärna dig med rekommendationer kring någon annan av byns bra restauranger.
– Faktum är att La Mesa är en unik restaurang även för den whiskyintresserade. Som enda restaurang i Sydamerika har vi ett stort sortiment av Mackmyra, svensk single malt. Slå dig ner i vår lounge, spela ett parti biljard och testa någon av de helt unika tappningarna, berättar Terese.

Under senare år har kitesurfen i Barra Do Cunhaú utvecklats enormt och vattnet utanför hotellet räknas idag som en av bästa platserna på jorden för just kite.
– Det har varit en fantastisk utveckling och faktum är att vi på hotellet har varit med och arrangerat VM i Kite två gånger under de senaste fyra åren, det säger en del om vilken nivå som vågorna håller, skrattar Ola.

Blue Dream Resort arbetar idag inte med något av de större charterbolagen utan har istället valt att samarbeta med mindre researrangörer, allt för att kunna erbjuda unika resor. Det handlar om resebyråer som uppskattar hotellets storlek och som vill kunna erbjuda personliga, handplockade, hotell för sina kräsna resenärer.
– Vi har bland annat etablerat ett bra samarbete med Sydamerikaresebyrån, som finns i Halmstad och Stockholm, berättar Terese. De paketerar resor för allt från bröllopspar till sällskap som exempelvis vill åka på en yoga-resa eller en rundtur i Brasilien som avslutas här hos oss.

En myt som florerar är att det ska vara långt till Brasilien. Men faktum är att du med TAP flyger från Kastrup till Lissabon och därifrån tar det bara sju timmar ner till Natal. I Natal byggs just nu en helt ny flygplats, inför fotbolls-VM nästa år, så inom kort kommer antalet flighter dessutom garanterat att öka med den nya kapaciteten.
– På plats i Natal finns vi givetvis på plats och hämtar gästerna och därefter tar det knappt en timme med bil innan man är på plats på hotellet, berättar Ola.

Redan nu står det klart att 2014 kommer att bli ett speciellt år i hotellets historia. Fotbolls-VM spelas i fotbollens hemland och Barra Do Cunhaú ligger relativt nära tre av spelstäderna vilket gjort att FIFA valt att certifiera hotellet som ett officiellt hotell inför VM. En fin utmärkelse som glädjer Ola mycket.
– Det är såklart fantastiskt att vårt lilla hotell fått denna chans. FIFA garanterar en femtioprocentig beläggning under tre månader och utöver detta har vi redan nu mycket förfrågningar från researrangörer runtom i världen. Helt plötsligt har vår lilla by hamnat mitt i världen!

Läs mer på webben:
www.bluedreamresort.com.br
www.barradocunhau.com.br
www.sydamerikaresebyran.se

Telefon:
Barra Do Cunhaú +55 (84) 3241-4298 (portugisiska)
Båstad 0431-79200 (svenska och engelska)