Mäklare i familjen i snart åttio år.

Fyra generationer och 79 år på marknaden. Jakobssons i Torekov är inte bara Bjärehalvöns äldsta mäklarfirma utan faktiskt en av de äldsta i landet. Bjäreliv har träffat Peter Persson som tillsammans med hustrun Maria driver företaget idag.

jakobsson1
Peter är den fjärde generationen mäklare Jakobsson i Torekov.

Allt började med Alfons Jakobsson, född 1896. En mångsysslare inom allt från skribentuppdrag till bouppteckningar. År 1934 började han så också skriva köpehandlingar och mäklarfirman var född. Med en skrivmaskin på pakethållaren cyklade han runt på Bjäre och gjorde affärer. Sonen Arvid, som egentligen var lantbrukare, tog över verksamheten när han 1954 hjälpte en granne med ett fastighetsköp, stafettpinnen kom sedan att lämnas till John Arvid och slutligen till Maria som idag äger och driver företaget tillsammans med maken Peter.
– För min del hade jag tänkt mig en karriär inom militären men en dag ställdes jag inför tanken om jag var beredd att flytta runt i landet, med familjen, för att arbeta och då tog jag beslutet att hoppa av försvarsmakten, berättare Peter som är kapten i graderna.
Peter började, som han själv uttrycker det, som lärling hos svärfar och 1996 var han färdig mäklare. Sedan dess har han jobbat i företaget och tog över som VD 2004 efter svärfar John Arvid, som dock fortfarande kvar i firman och arbetar huvudsakligen med bouppteckningar och liknande.

jakobsson2I dag består företaget av sex medarbetare, varav tre mäklare. Peter menar att det är en lagom storlek för ett kontor och även om det genom åren funnits tankar på att expandera är det inget som är aktuellt idag. Företaget har en bra position på Bjärehalvön och arbetar idag med objekt över hela halvön.
– Vi har på senare år arbetat in oss på marknaden kring Vejbystrand, det är en intressant del av Bjäre och en naturlig utveckling för oss. Sedan förmedlar vi även lantbruk vilket inte alla mäklare gör idag, där kommer min lantbruksutbildning väl till pass, berättar Peter.

En stor del av de objekt som förmedlas är till personer som bor sommartid eller mindre del av året på Bjäre. Det är en naturlig utveckling, menar Peter, men samtidigt ser han en trend där allt fler och fler väljer Torekov och Bjäre som sin fasta punkt. Kanske arbetar man mycket utomlands och vill ha en bra plats att kalla hemma. Detta tror Peter är en utveckling som vi kommer att se mer av i framtiden, inte minst när vi numera blir allt mer mobila i vårt arbete.
– För oss är det viktigt att följa med i tiden. Visst är vi ett anrikt företag men vi får aldrig bli mossiga. Just nu arbetar vi med att bygga om vår hemsida och utveckla den ytterligare. Vi vill vara duktiga på det vi gör och erbjuder våra köpare och säljare helt enkelt.

Ett motto för Peter, som han ärvt från sina föregångare, är att det är bättre att avstå en dålig affär. Det ska vara ordning och reda på allt och han betonar att bostadsaffären för de allra flesta är den största affären i livet, då ska allt vara rätt. Med tanke på att företaget nästa år kommer att kunna fira 80 år på marknaden är det bevisligen en affärsidé som håller! Att dessutom femte generationen, Oskar, är färdig mäklare i sommar känns tryggt för återväxten.