Bjärebor som hjälper bjärebor

För fjärde året anordnar Bjärelivgruppen tillsammans med samarbetspartner sen julklappsinsamling för att hjälpa barn och familjer i Båstad med omnejd. Bland årets nyheter finns bland annat ett samarbete med Norrviken och deras Upplevelsernas jul som kommer att bli en av årets insamlingspunkter.

Att insamlingen kom till en gång i tiden var egentligen en ren slump. Efter att ha arrangerat ett femårskalas för dottern och sett alla de presenter som klasskamraterna hade med sig, och samtidigt insett att det fanns barn som inte kom på kalaset och att det kanske berodde på att man helt enkelt inte hade råd med presenter, kände Joakim och Julia Ormsmarck att de ville göra något för dessa familjer.
– Att inse att det finns familjer här på Bjäre som helt enkelt inte har råd att köpa julklappar till sina barn var en insikt som slog till rejält, berättar Joakim. Efter att ha kontaktat Socialkontoret fick vi tipset att ta kontakt med Fyrens Församling, som arbetar mycket med att hjälpa människor i sitt närområde, och på den vägen är det. Nu är det fjärde året och det känns verkligen som att vi Bjärebor tillsammans gör skillnad.

Bjärelivgruppen tillsammans med Carl Johan Bernadotte Rotaryklubb har hand om insamlingen av julklapparna och Fyrens Församling ser sedan till att de når ut till de familjer som behöver hjälpen. Tidigare år har mellan 300 och 500 julklappar samlats in och de som inte går åt vid julen används sedan för födelsedagar, kalas och liknande.
– Årets nyhet är att Norrviken, som i år arrangerar Upplevelsernas Jul den 9 och 10 december i år kommer att ha insamling på plats vilket känns väldigt roligt, berättar Joakim. Det är så enkelt att desto fler vi är som hjälps år desto fler familjer och barn kan vi hjälpa.

Årets insamling börjar på julmarknaden på Mariatorget där representanter från insamlingen finns på plats och samlar in julklappar, för de som inte kan den dagen finns det därefter möjlighet att lämna dels på Norrviken och dels på Turistbyrån i Båstad. Det går även bra att lämna direkt till Fyrens Församling eller till redaktionen i Dala.
– Varje år får vi frågan vad det är som behövs mest och det är ingen lätt fråga att svara på, säger Joakim. Men de lite äldre barnen och tonåringarna glöms lätt bort, biobiljetter, böcker och presentkort är perfekta gåvor. För de som vill hjälpa familjerna mer är presentkort från ICA också väldigt uppskattat. Ge med hjärtat helt enkelt, allt är så välkommet.

Fyrens församling har en bra kontaktyta till de familjer som behöver hjälpen och även Socialförvaltningen finns som en länk och kan tipsa om insamlingen. Alla som känner att de behöver detta stöd är välkomna.
– Förra året var det en kvinna som kom och lämnade två paket när jag stod på torget och samlade in, avslutar Joakim. Hon berättade att hon året innan hade varit en av de som fått julklappar genom Fyren för att klara sig igenom julen efter en svår skilsmässa, nu vill hon ge tillbaka. Då kom tårarna.