Dags för årets julskyltning

Den 26 november är det dags för den traditionella julmarknaden och julskyltningen i Båstad med omnejd. En mysig och stämningsfull julmarknad i Båstad precis som det ska vara. Från klockan 12.00 och fram till 17.00 har butikerna öppet och hela byn fylls av tomtar, glöggdoft och allt det där andra som hör en riktig julmarknad till.

På Maria Torget vid kyrkan är marknadsstånden uppställda och här hittar du allt från julens godsaker till vackert pyssel och pynt. Vem vet kanske ser du tomten smita runt ett hörn, han är säkert ute på byn för att kolla av trenderna. I så fall kan han passa på att smita inom Bokhandlaregården där Gamla Båstad är på plats och serverar gröt, säljer lotter och visar sina utställningar, öppettiderna här är samma som för resten av julmarknaden.

Julmarknadens historik i vår omvärld går tillbaka till sena medeltiden och den tysktalande delen av Europa. En av de äldsta julmarknaderna i Tyskland är den i Dresden som började 1434, den lockar mellan 1,5 och 2 miljoner besökare årligen. Julmarknaden i Bautzen i tyska Sachsen är ännu äldre, den omnämns redan 1384. Ursprungligen skulle julmarknaden ge möjlighet att inhandla varor inför vintern. Med tiden blev dessa marknaderna till en omtyckt jultradition.

I södra Tyskland kallas marknaden ofta för Christkindlmarkt, som associerar till Christkind, alltså det lilla Jesusbarnet. Även andra namn förekommer som Adventsmarkt eller Dresdner Striezelmarkt i Dresden. Strasbourgs julmarknad heter Christkindelsmärik. Julmarknaderna arrangeras gärna på historiska torg och platser och man saluför traditionell mat, bakverk, dryck och hemslöjd. Traditionella varor på tyska och österrikiska julmarknader är bland annat öl, brända mandlar, punsch och Glühwein

I Båstad kan vi inte lova riktigt allt detta men en härlig julstämning och massor av glada människor vågar vi i alla fall utlova.