Vill du förändra världen?

Ett av mina favoritcitat är från 1983. Steve Jobs, grundare av Apple, ville anställa John Sculley, då en av toppcheferna på Pepsi, som VD för det växande bolaget. Men denne tvekade. Jobs sammanfattade då allt i en enkel fråga: ”Vill du sälja sockrat vatten resten av livet, eller vill du förändra världen?”

Jag är övertygad om att riktigt stor framgång, yrkesmässigt eller privat, kan du bara nå när du gör det du verkligen tror på och det som du brinner helhjärtat för. Visst kan pengar och ekonomisk trygghet vara en drivkraft men riktigt bra kan det inte bli om inte hjärtat och hjärnan tillsammans vet och känner att vägen och målet är det rätta. Även här har Jobs sammanfattat grunderna väldigt enkelt när han konstaterade: ”Ditt arbete kommer att utgöra en stor del av ditt liv och det enda sättet att bli nöjd på riktigt är att göra ett bra jobb. Och det enda sättet att göra ett bra jobb är att älska vad du gör. Om du inte hittat det än, så fortsätt leta. Nöj dig inte.”

Jag känner en hel del människor som nöjt sig. De lever ett bra liv med allt materiellt de kan önska sig, en fin familj och vänner. Men samtidigt är de inte ett hundra procent lyckliga och jag tror att de gjort felet att nöja sig med något som ger trygghet men som likväl inte skapar stimulans och kreativitet i livet. Det är en enkel väg att gå, att göra avkall på en sak för att få allt det andra.

Att välja att inte förverkliga en dröm för att jantelagen helt enkelt säger till dig att du ska vara nöjd. Jag är livrädd för att vara nöjd. Däremot är jag väldigt tacksam, det är stor skillnad.

När vi nu är inne i augusti och jobbet börjar igen för de flesta av oss börjar också nedräkningarna. Människor i min omvärld, främst visat genom sociala medier, påbörjar nu nedräkningen mot nästa semesterresa, mot nästa ledighet. Visst är det kul att ha saker att se framemot men för egen del kan jag inte förstå hur livet till så stor del kan komma att kretsa kring de dagar man slipper vara på arbetet.

Karin Boyes dikt ”I rörelse”, som blev odödlig för svenska folket i samband med fotbolls-VM 1994 tycker jag på ett enkelt sätt sammanfattar något som vi ofta glömmer bort i livet: ”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd. Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.”

Livet är en lång resa och det enda vi egentligen kan veta är att den en dag kommer att nå sitt slut. Genom livet kommer vi alla att ha en mängd olika mål och etapper som vi ska ta oss förbi men frågan är om vi inte ofta fokuserar för mycket på just dessa mål och helt missar resan dit. Vi lever våra liv på Autobahn på väg mot förverkligandet av nästa resmål utan att stanna upp och se hur vacker vår omvärld är, eller hur snabbt våra barn växer upp.

För egen del så vet jag att jag kunde sålt sockrat vatten åt något storföretag och förmodligen haft en helt annan trygghet än jag har idag som småföretagande diversearbetare. Jag testade under en period för några år sedan och jag är idag evigt tacksam att jag tog mig ur det med såväl stoltheten och kreativiteten i behåll. Livet är alldeles för kort för att inte ta chanserna och leva det, fullt ut.

JoakimO-2015-180Jag har inga planer på att förändra världen. Men jag vill gärna vara med och göra den lite bättre, i alla fall i mitt lilla hörn av universum. Jag är övertygad att det är fullt möjligt att faktiskt göra skillnad med ganska små medel och om inte annat så gör jag skillnad i mitt eget liv. Det är inte fy skam det heller!

Joakim Ormsmarck