LOKALSHOPPAT

Min tanke var att skriva om det här med lokal handel. Att gynna det som är nära. Ett ämne som vi ofta pratar om. Såväl hemma vid köksborden som på arbetsplatser, inom kommun, turism och näringsliv. Vi är nog alla överens om att det är bra att stötta det lokala, såväl för miljön som för bygden och inte minst med tanke på tiden som vi alla har så ont om i detta moderna samhälle.

Jag har funderat en del på det här. Vad är det som krävs egentligen för att man som konsument ska välja att göra sina inköp på hemmaplan? Jag kan såklart bara utgå från mig själv och hur jag fungerar när det kommer till det här med shopping.

Grunden för mig är bemötandet. Jag vill bli sedd men inte iakttagen. Jag vill att de som möter mig i butiken ska hälsa och se mig som en viktig person för deras verksamhet.

Jag vill ha ett bra utbud. Det som jag behöver ska finnas och om det inte finns ska det kunna beställas hem. Jag behöver inte tio olika märken på jeans eller fem olika sorters vispgrädde men det ska likväl finnas ett utbud att välja bland.

Jag vill ha en bra prisbild. Priserna behöver inte vara pressade till botten, jag betalar trots allt gärna för såväl det personliga bemötandet som för utbudet. Men likväl måste det vara en rimlig nivå som jag och min familj klarar av att betala.

Egentligen är det bara dessa tre punkter som behövs för att jag ska kunna motivera en lokal handel. Jag tror varken att jag själv, eller så många andra, är benägna att helt gynna det lokala om vi inte själva känner att det medför mervärden som service, personligt bemötande, urval och en hyfsad prisbild.

Vi är fortfarande relativt nya som bjärebor, i alla fall om man jämför med släkterna som funnits här sedan isen försvann… För oss var det naturligt under den första tiden att bege oss såväl söderut som norrut när det var dags att göra inköp, oavsett vad det egentligen handlade om. Men ganska snart insåg vi att vi gick över ån efter vatten. I dag skulle jag våga påstå att vi gör 95 procent av alla inköp här på Bjärehalvön. Vi köper vår mat i de lokala affärerna, våra cyklar på Solens Cykel, våra kläder i de lokala butikerna, vi tankar på Statoil och så vidare. Trots att Båstad som by inte är stor, vi glömmer ofta det, så finns här allt som vi kan tänkas behöva för att leva ett helt vanligt familjeliv. Det är egentligen ganska fantastiskt, eller hur? Sedan ska jag erkänna att vi också åker till Väla, Ängelholm, Helsingborg och Halmstad ibland. Ombyte förnöjer. joakimoDet kan vara kul att se nya saker och mysigt att fika, äta och bara ströva runt. Men resultatet brukar alltid bli detsamma… Oavsett vad vi hittar så kommer vi fram till att vi kan köpa det hemma på Bjäre istället, så det blir till att hoppa in i bilen och bege sig tillbaka till hembygden. Nu har jag dock hamnat i ett dilemma. Jag har hittat en tröja, lammull, blå med broderade hundar på. Jag vet att det låter närmast absurt men den är perfekt. Dock finns den inte på Bjäre. Helt sonika så vägrade jag att köpa den så nu funderar jag på att slå Johannessens en signal och kolla om de kan ta hem den åt mig, jag vet att de säljer det aktuella märket. Så får det nog bli – jag vägrar vara otrogen min hembygd i alla fall!
Njut av hösten så ses vi igen i slutet av oktober!

Joakim Ormsmarck