Sökes: Vattenpoolare

Nyligen avslutades SM-veckan i Helsingborg där Nelly Gullander var med i det Ängelholmsbaserade vattenpololaget Vattenpoolarna. En hittills kort men lovande karriär inom sporten har redan gjort henne till SM-vinnare.

Nelly kommer från Torekov och har gått ut sjuan på Strandängsskolan i Båstad och börjar åttan till hösten. Hon har bara spelat vattenpolo i ett och ett halvt år men har hunnit med mycket och det har visat sig att vattenpolo passar för henne. Nelly är en stor talang inom vattenpolo, berättar klubbens stora eldsjäl Berne Andersson. Bjäreliv träffade Nelly för att få veta mer.

Hur kommer det sig att du började med vattenpolo egetnligen?

– Jag tycker om att simma men det samtidigt tråkigt att simma helt själv. Tycker det är kul att vara i vatten.

Det var i en sportbroschyr som Nelly såg att det fanns vattenpolo och ville då testa det.

Vad är svårast med sporten?

– Att man måste trampa vatten hela tiden.

Vad är roligast då?

– Att man får vara i vattnet och att man får många nya vänner och själva spelet är kul.

Vad krävs för egenskaper för att kunna börja med vattenpolo?

– Man måste ju kunna simma för att kunna börja träna. Sen krävs det god kondition, säger Nelly.

– Lite bolltalang är också bra. Har man varit handbollsspelare eller basketspelare eller något där man hanterar boll så är det bra, fyller Berne i.

Vattenpolo spelas alltid på djupt vatten så alla måste trampa vatten hela tiden och för att komma upp för att kasta eller blockera får de trampa på.

– Man tänker inte på det när man håller på men efter en träning känns det i benen, konstaterar Nelly.

Berne tror mycket på Vattenpoolarnas unga talang i Nelly.

– Jag tror att Nelly med hennes talang kommer kunna vara med i juniorlandslaget, kanske redan till hösten då det ska spelas nordiska mästerskap för juniorer i Danmark.

Skulle du vilja vara med i landslaget?

– Ja, jättegärna, säger Nelly.

Föreningen söker nu efter fler spelare som kan komplettera laget och framförallt fler tjejer för att kunna få ihop ett helt ungdomslag med tjejer.

– Kom igen nu ungdomar. Börja spela vattenpolo, uppmanar Berne med sin stora outtröttliga entusiasm. Alla är välkomna att komma och prova på och vill de fortsätta så ska vi lära upp dem.

Det var nu första gången som Nelly var med och spelade i SM men hon har meriter från andra tävlingar redan. Nelly var med Lunds damlag och spelade bronsmatchen i seniordamernas högsta serie.

Är det inte svårt att spela med vuxna som har lång erfarenhet?

– Ja, det är mycket tuffare, konstaterar Nelly.

– Hon är verkligen duktig på att läsa spelet, markera och vara på dom som en igel. Hon följer spelare åt alla håll och ger sig inte, säger Berne och fortsätter: Det finns många som inte riktigt hänger med i hur spelet är uppbyggt men det gör verkligen Nelly.

Vattenpoolarnas insats under SM-veckan i Helsingborg gick över förväntan. Ungdomarna upp till 14 år spelade i serien som heter Polo Cup och vann där obesegrat guld. Nelly Gullander var med och spelade och var en av de dominerande i laget.

Seniorlaget gjorde också en strålande insats och tog brons i avslutande matchen mot Polisen från Stockholm.

– Det är helt otroligt vilka framgångar vi hade. Det är en historisk händelse och vår första seniormedalj någonsin. Att juniorerna skulle ta segern var mer väntat. Men vad ska det bli av dessa framgångar, säger en mycket rörd Berne Andersson som inte bara var Vattenpoolarnas lagledare utan hade också stort ansvar för hela turneringen.

Berne har stora planer och förhoppningar för framtiden inom sporten.

– I framtiden vill jag försöka att i Ängelholm få igång något som inte finns någon stans i Sverige idag. Med nya badhuset och vår otroligt duktiga tränare Hussein har vi alla förutsättningar. Det jag vill är att få ett vattenpoloprogram på gymnasiet. Då skulle eleverna kunna spela vattenpolo flera gånger i veckan och samtidigt sköta skolan. Får jag till det kommer vi i Ängelholm bli bäst i Sverige om några år, berättar Berne.