Det blomstrar i Paulines butik

Paulins Blommor

Ett och ett halvt år har gått sedan Pauline Paulsson tog över butiken på Skolgatan och hon förnekar inte att det varit en rejäl omställning att gå från anställd till företagare, men det är ingen tvekan kring att hon trivs med både butiken och yrket som florist. Ett yrke hon hamnade i nästan av en slump. 

– Jag visste att jag ville arbeta med något kreativt och jag ville inte plugga vidare till något med en lång utbildning utan jag ville börja jobba och då hittade jag floristprogrammet och den vägen blev det, inleder Pauline när vi slagit oss ner i rummet bakom butiken för att prata lite. Det är dagarna innan studenten och kanske inte den absolut bästa dagen att genomföra en intervju i en blomsterbutik, men Pauline är lugn och det märks att hon har koll på läget.

Hur kom det sig att det blev en egen butik?
– Innan jag köpte butiken jobbade jag i en butik i Båstad och när sedan denna blev till salu kände jag att det var läge att starta eget. Jag hade haft min praktik här när jag gick utbildningen så jag kände både butiken och ägaren och visste att det var en bra kundkrets.

Hur har de första arton månaderna varit då?
– Till en början var det faktiskt riktigt jobbigt, att vara ägare innebär så mycket som jag tidigare inte gjort. Ansvar för personalen och allt annat, nu är det mitt ansvar. Men efter ett tag kom jag in i det känner jag och nu rullar allt på riktigt bra, men visst fanns det stunder då jag nästan ångrade mig och undrade vad jag gett mig in på.

Vad är de största utmaningarna med att driva en blomsterbutik?
– Att få allt att stämma med beställningarna? Allt vi säljer är färskvaror. Det vi köper måste vi kunna sälja närmaste veckan, vi får leveranser varje vecka från Holland och sedan kan vi komplettera med lokala grossister.

Vad är det bästa då?
– Det är lättare att svara på, att få vara kreativ och skapa fritt från grunden. Tänk att få göra folk glada genom det vi gör och få vara med under hela livet, från dop till begravningar. Att vara en del av bröllop med blommorna är fantastiskt roligt!

Har du fortfarande kunder från Båstad?
– Absolut. Eftersom butiken funnits i tretton år innan jag tog över den finns det en trogen kundkrets här i Ängelholm men sedan är det en hel del från Båstad som följde med när jag startade här. Eftersom jag själv har växt upp och bor i Östra Karup är det mycket av mina vänner som åker hit för att handla.

Slutligen, går det mycket trender i blommor?
– Framförallt är det säsongerna som styr men sedan går det såklart trender i vad folk vill ha hemma, här är det mycket inspiration från Instagram och liknande som påverkar trenderna. Men annars är det också mycket kundernas ålder som styr tror jag, de lite äldre vill ha det lite mer traditionellt och de yngre ger oftare oss fria händer att skapa.