Mod och Passion

Pernilla-BerndtssonUnder mina 4 år som VD/Näringslivsutvecklare har jag mött så många härliga och entusiastiska människor som har en dröm, vision och mål om att blir egna företagare. Det är som om Bjärehalvön har en outtömlig källa med entreprenörer. Nästa varje kurs är fullbokad och det är alltid lika spännande och givande att ta del av olika erfarenheter och affärsidéer. Ofta har man funderat länge och väntar bara på rätt tillfälle. Ibland är tillfälligheter som gör att man känner att NU är det dags. Nu är det dags att ta steget. Och vad krävs om inte mycket mod och passion. Jag tror att detta är viktiga ingredienser när man ska starta företag. Precis lika viktiga som att man tror på sin företagsidé. Att man har ordning och reda samt uthålligheten. Det behövs också en drivkraft att tjäna pengar. Det behöver inte var för att bli rik utan för att kunna utveckla sitt företag. Kanske ha möjlighet och modet att anställa personal och inte minst kunna sova gott om natten.

Jag tror att det är bra om man har modet ta hjälp med det som man kanske inte kan eller vill göra själv. Det kan handla om ekonomi eller marknadsföring eller varför inte hjälp med städningen hemma så att man kan fokusera och ha tid med sitt företag. De flesta har det tufft de första åren och man behöver stöttning hemifrån och förståelse från vänner och bekanta. Men jag lovar det är värt allt slit när man känner att det vänder. När ekonomin är stabil och man med gott samvete kan ta lite semester eller tar ut sin första riktiga lön. För även egna företagare behöver vila, reflektera och hämta andan ibland för att känna passion igen.

Ibland måste man våga chansa, testa och få misslyckas. Ibland är det skönt att ta det säkra före det osäkra. Att vara egen företagare är frihet under ansvar och man ansvarar för sig själv, företaget och eventuellt anställda. Inte alltid eller väldigt sällan innebär frihet att man kan vara ledig när man vill eller ta flera veckors semester under sommaren. Frihet kan vara att få fatta egna beslut eller få chansen att testa något nytt.

Jag vet, för att jag har själv varit egen företagare. Jag har varit på banken och sålt in min affärsidé. Jag har jobbat med stora och små kunder. Jag har legat sömnlös på nätterna och funderat på utmaningar, lösningar och nya idéer. Jag har jobbat när ”alla” andra har semester. Givetvis har jag gjort misstag som jag lärt mig och fått erfarenhet av. Och jag har alltid haft mod och passion.

Går du kanske just nu och funderar? Ska jag eller ska jag inte? Väntar på rätt tillfälle och tidpunkt? Har du mod och passion? Ring gärna mig och boka in ett möte, så bjuder jag på kaffe medan vi och bollar dina tankar och idéer. Kanske är just du nästa nya företagare på Bjärehalvön.

Pernilla Berndtsson
VD/Näringslivsutvecklare
Båstad Näringsliv AB
pernilla@bastadnaringsliv.se
0431-77 313