Mercedes GLC 220 d 4MATIC

När andra generationen av Mercedes GLK nu rullar ut på vägarna är det inte bara namnet som är nytt, numera heter modellen GLC, utan det är en mjukare och modernare bil som möter oss när vi hämtar ur vårt provexemplar på Hedin Bil. Från den gamla lite kantiga formen välkomnas vi nu av en helt klart lyxigare känsla.

Modellen vi provar är GLC 220 d 4MATIC, en diesel på 175 hästkrafter, med AMG-paket som förstärker modellens sportiga utseende. Mercedes ingenjörer har tagit fram en 4-cylindrig dieselmotor som bjuder på äkta körglädje och en harmonisk gång, kombinerat med låg förbrukning och låga utsläpp. Du kan glädja dig åt köregenskaper som bara kan beskrivas som harmoniska. Motorn är stark och ekonomisk i alla effektversioner, för att inte tala om de låga utsläppen.

Den vita lacken på vårt provexemplar förgyller verkligen det gråa höstvädret när vi ger oss ut på vägarna. Inne i kupén känner vi igen oss och släktdragen till övriga syskon i Mercedesfamiljen är klara. Interiören har runda former och detaljer i kolfiber blandat med läder och lackerade plastytor, kolfiberdetaljerna kan även bytas ut mot trä eller aluminium, som extra detalj finns även stämningsbelysning i valbara färger.
Mittkonsolen domineras av en 7- eller 8,4-tumsskärm och infotainmentsystemet manövreras via ett styrhjul mellan stolarna. Baksätet har växt jämfört med föregångaren, med såväl större benutrymme som större dörröppning. Även bagageutrymmet har växt till sig och rymmer nu upp till 1 600 liter vilket är 100 liter mer än föregångaren.

Att köra Mercedes är speciellt. Du sitter fantastiskt, reglagen är smidigt placerade och kupéljuden är minimala. Till och med doften känns lyx. Den permanenta fyrhjulsdriften 4MATIC gör det enklare att köra i gång och accelerera även på besvärliga underlag och vid dåligt väder. Systemet är alltid aktivt och behöver knappt någon reaktionstid för ingreppen. Kompakt konstruktion och optimala materialval gör att vikten bara blir marginellt högre än med bakhjulsdrift.

Mercedes GLC är en fantastisk bil att köra och att uppleva. När vi parkerar den för att fotografera samlas snabbt en grupp med Halmstadbor runt bilen för att ställa frågor, den syns och märks utan att på något sätt vara kaxig eller egentligen framträdande. Detta är sofistikerad tysk lyx när den är som bäst.